EDITORIAL

Jó napot kívánok, PNL! Jó napot kívánok, Orban!


Jó napot kívánok, PNL! Jó napot kívánok, Orban!

Ion Teleanu | 2020-05-07 15:39

Scandalul fără precedent privind autonomia Ținutului Secuiesc a atins cote incredibile și de neimaginat după aprobarea tacită de către deputați a acestui proiect, dar mai ales după declarația fulminantă a președintelui Klaus Iohannis la adresa PSD.

„Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a declarat președintele Klaus Iohannis pe 29 aprilie 2020. 

Practic, șeful statului a acuzat PSD și, atenție, UDMR că au făcut blat pentru ca să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. 

Însă, la sfârșitul lunii octombrie 2019, președinții PNL și UDMR, Ludovic Orban și, respectiv, Kelemen Hunor, au semnat, un acord politic, în 11 puncte, pentru susținerea noului Guvern, prin care premierul desemnat, adică Ludovic Orban, se angajează să nu folosească ordonanțe de urgență sau angajarea răspunderii în Parlament în niciun domeniu. Ca urmare și a acestui acord, PNL a ajuns la guvernare pe 4 noiembrie 2019 cu ajutorul UDMR, iar acordul politic este și acum în vigoare. 

Astfel, o serie de reprezentanți și lideri marcanți ai UDMR sunt și acum la butoanele anumitor instituții din administrația centrală, dar mai ales în administrația locală. Printre VIP-urile UDMR impuse pe vremea PSD și  menținute în posturi importante de PNL se numără Laszlo Borbely, consilier cu funcție de secretar de stat la Palatul Victoria, Attila Gyogy - secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, Irina Eliabeta Kovacs - secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Lacziko Eniko Katalin - secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, Laszlo Zsolt Ladany - secretar general la Agenția Națională pentru Achiziții Publice sau Gyozo Istvan Barczi - secretar general adjunct la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Dacă președintele Klaus Iohannis este așa de pornit împotriva liderilor UDMR, se pare că premierul Ludovic Orban nu rezonează cu șeful statului deși avea toate pârghiile să demită, măcar de ochii lumii, câteva dintre VIP-urile udemeriste. Dar, nu a făcut-o. De ce oare? Așadar, deocamdată președintelui Klaus Iohannis nu îi rămâne decât să spună "Jó napot kívánok, PNL! Jó napot kívánok, Orban!"Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.