EDITORIAL

După Brădișteanu, Irinel Popescu, Burnei, Lascăr, Beuran, cine urmează?


După Brădișteanu, Irinel Popescu, Burnei, Lascăr, Beuran, cine urmează?

Ion Teleanu | 2020-02-17 13:22

Reținerea recentă, pentru 24 de ore, a renumitului chirurg Mircea Beuran, și plasarea sa în arest la domiciliu pentru 30 zile, pentru o presupusă tentativă de mită, a readus în prim plan o realitate strigătoare la cer privind destinul elitei medicale românești.

În ultimii ani, rând pe rând, medici români de renume internațional, care oricând ar putea fi în Walk of Fame-ul medicinei mondiale, au fost plimbați prin fața camerelor de luat vederi de către DNA sau DIICOT, pentru diverse acuzații care, ulterior, au fost demontate de instanțele de judecată.

Primul care a intrat în malaxorul discreditării și al șifonării imaginii profesionale a fost renumitul chirurg Șerban Brădișteanu, trimis în judecată, în martie 2007, pentru că ar fi primit aproape patru milioane de euro mită de la o firmă care distribuia produse medicale, DNA cerând 10 ani de închisoare. Ulterior, medicul a fost achitat de Tribunalul București în decembrie 2009. Dar, în 2012, Șerban Brădișteanu a fost trimis din nou în judecată pentru că a întârziat punerea în executare a mandatului de arestare pentru Adrian Năstase. El a fost acuzat că l-a ținut în Spitalul Floreasca o perioadă mai lungă, după tentativa de sinucidere din iunie 2012, dar, în aprilie 2015, Brădișteanu a fost achitat definitive în acest dosar, în care era acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

Al doilea greu al medicinei românești „scanat” de DNA a fost Irinel Popescu, părintele transplantului de noi și nu numai, care este urmărit penal din februarie 2018, de către DNA, pentru presupuse fapte de pe vremea când era președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.

Șirul celebrităților medicale intrate în vizorul procurilor a conținua cu renumitul urolog Mihai Lucan, fost șef al catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj și al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. El a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT pe 21 decembrie 2017, alături de fiul său, de directorul administrativ al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj și de directorul economic. Ulterior, instanța a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Lucan, iar dosarul nici acum nu este închis.

În 2016, a venit rândul managerului Spitalului „Sfânta Maria″ din Capitală, Narcis Copcă, care a fost audiat de procurorii DIICOT în scandalul transplantului de organe. Doctorul Narcis Copcă l-a reclamat la Parchetul General pe Ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, și l-a acuzat că nu finanțează transplantul de plămâni. Ba chiar că ar fi acceptat trimiterea în Occident a organelor prelevate în țară. Dosarul a ajuns la cei de la Crimă Organizată, care au început urmărirea penală pentru abuz în serviciu și trafic de organe. Totul a pornit după ce ministrul Sănătății, prin Corpul de Control, a constatat că la Spitalul „Sfânta Maria” nu ar fi fost îndeplinite toate condițiile necesare îngrijirii bolnavilor, după ce ar fi beneficiat de transplantul pulmonar.

Tot din 2016, dar din noiembrie, medicii Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, și Ioan Lascăr, fostul șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din aceeași unitate medicală, sunt urmăriți penal. Potrivit unui comunicat al DNA, învinuirile sunt făcute în dosarul în care sunt anchetate cheltuielile pentru Secția de Arși de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. În acest dosar, în care mai există alți cinci urmăriți penal, prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de lei. 

Atât Lascăr, cât și Macovei sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Renumitul chirurg Ioan Lascăr este acuzat de DNA că „la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgentă București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale)”.

Doi ani mai târziu, în 2018, cunoscutul medic pediatru Gheorghe Burnei a fost citat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București într-un nou dosar penal ce vizează acuzații de ucidere din culpă, iar în aprilie 2019 Tribunalul București l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (21 acte materiale). El a fost acuzat de procurori că ar fi luat mită de 22 de ori, aproape 40.000 de lei și 3.250 de euro, de la părintii copiilor pe care i-a operat sau i-a consultat la Spitalul „Marie Curie”. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Burnei dreptul de a exercita profesia de medic în sistemul public de sănătate.

La sfârșitul anului trecut, chirurgul Mircea Beuran a fost demis din funcțía de șef al Secției de chirurgie de la Spitalul Floreasca după ce o femeie a decedat în urma unor arsuri suferite pe masa de operație unde el nu avea nicio implicare directă. Dar, după mascarada de la Floreasca, regizată de către actualul ministru al Sănătății și de un controversat deputat USR, chirurgul Mircea Beuran a intrat și în vizorul DNA pentru o presupusă mită, acum fiind în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Oare, chiar toate aceste cazuri care vizează greii medicinei românești sunt acțiuni întâmplătoare, sau fac parte dintr-un plan bine pus la punct de compromitere a elitei medicale românești? Timpul a demonstat și va demonstra că profesionalismul acestor renumiți medici a deranjat. Pe cine? Răspunsul este ușor de aflat, mai ales atunci când se vede cine a avut de câștigat de pe urma compromiterii imaginii și carierei acestor somități medicale românești! Cine urmează la rând?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.