EDITORIAL

Dăncilă, pestă porcină și mistreții cu colți de argint


Dăncilă, pestă porcină și mistreții cu colți de argint

Ion Teleanu | 2019-09-12 17:20

Oficial, prezența virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată, prima oară, pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

De atunci au trecut mai bine de doi ani, iar oamenii sunt disperați că riscă să rămână fără porc în gospodărie, în timp ce oficialitățile române se agită din birouri să stopeze virusul prin statistici și comunicate care mai de care mai pompoase și alambicate. În realitate, până acum au fost sacrificați aproape 500.000 de porci afectați de virus, dar, atenție, Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) ne anunța că există 2.046 cazuri de mistreți infestați cu virusul pestei porcine africane.

Tot ANSVSA ne mai transmite că “pesta porcină africană evoluează în 316 localităti din 25 de județe, fiind înregistrate la ora actuală 1.108 focare”. Cele mai multe focare active de pestă porcină africană sunt în prezent în județul Teleorman-291 de focare în gospodăriile populației și 520 de cazuri la mistreți, în județul Giurgiu-182 de focare (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 201 de cazuri la mistreți, în județul Dolj-163 de focare în gospodăriile populației și 14 cazuri la mistreți, în județul Olt-76 de focare în gospodăriile populației și două cazuri la mistreți, și în județul Buzău-53 de focare în gospodăriile populației și 21 de cazuri la mistreți.

Practic, din datele oficiale reiese că virusul gripei porcine a cuprins mai bine de jumătate din țară, dar premierul Vasilica Viorica Dăncilă n-a catadicsit să anunțe nicio măsură concretă sau să facă, măcar de ochii lumii, vreun comandamanet ori vreo teleconferință. De ce oare? Din prostie? Din dezinteres? Sau poate din alte interese ascunse? Ori toate trei la un loc?  Însă, un lucru este cert: specialiștii avertizează că oficialitățile române nu au făcut nimic concret pentru stoparea și eradicarea totală și rapidă a răspândirii virusului pestei porcine prin intermediul porcilor mistreți, așa cum s-a întâmplat în Cehia și Germania.

În schimb, numărul mare al focarelor și cazurilor de virusare la mistreți, în special în județele din sudul țării, a scos la iveală o situație incredibilă, pe care autoritățile încearcă cu disperarea să o mușamalize de vreo două luni. Și chiar au reușit până acum. Dar, ceea ce nu s-a spus oficial până în prezent este faptul că numărul mare al mistreților afectați de virusul pestei porcine africane s-a răspândit și printre lanurile de porumb, grâu, orz și secară. Dar, cum virusul pestei porcine răspândit în 25 de județe și misteretii n-au ajuns încă și la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă și membrii cabinetului său n-au până vreo reactie sau vreun stres.

Poate o să se streseze totuși cumva și cineva peste câteva săptămâni, atunci când o să audă și să constate că grâul sau porumbul românesc nu prea mai are căutare la export. Dar, atunci va fi prea târziu. De ce? Pentru că n-au ținut cont și de îndemnul din versurile lui Ștefan Augustin Doinaș: “Veniți să vânăm în păduri nepătrunse/mistrețul cu colți de argint, fioros,/ ce zilnic își schimbă în scorburi ascunse,./ copita și blana și ochiul sticlos”. Practic, Viorica Dăncilă și trupa sa de vânători, pardon miniștrii, de la Palatul Victoria n-au auzit decât doar aceste versuri din poemul “Mistrețul cu colți de argint”- “Priviți cum pufnește și scurmă stingher, mistrețul cu colți de argint, peste plaiuri”.

Dar, cam așa se întâmplă atunci când biciul este lăsat pe mâna maimuțelor!Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.