EDITORIAL

Cum se plimbă ursul de la Gerovital la Bruxelles


Cum se plimbă ursul de la Gerovital la Bruxelles

Ion Teleanu | 2019-03-28 14:56

Nominalizarea Rovanei Plumb, fostă Petre, fostă Beioglu, pe primul loc al listei PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, este oarecum surprinzătoare pentru pesediștii cu ștate vechi în acest partid.

De ce? Pentru simplu fapt că nu au găsit nicio explicație pertinentă despre faptul că, de aproape 20 de ani, ea cade mereu în picioare, deși a schimbat, și s-au schimbat, patru președinți ai PSD. Ba mai mult, nu s-a aflat încă ce a recomandat-o și o recomandă pe Rovana Plumb ca să ajungă ministru la Mediu, Muncă, Fonduri europene și chiar la Educație și Transporturi, în patru guverne - Ponta, Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Se știe că s-a lansat în politica mare în 2001, când, venind de la Gerovital, a fost pusă președinte la Protecția Consumatorilor de Adrian Năstase, doar pentru simplul fapt că era prietenă foarte bună cu Dana Năstase. În anul în care România a aderat la UE și până în luna mai a lui 2012, Rovana Plumb a fost europarlamentar, perioadă în care s-a împrietenit cu Daciana Ponta, iar, ulterior, susținută și garantată de Victor Ponta, a ocupat portofoliul de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. Ceva mai târziu, în 2014, ea ajunge pe fotoliul de ministru al Muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Dar, în era Dragnea, susținută de baronul de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, și de cel de Teleorman, ea aterizează în fotoliul de ministru al Fondurilor Europene, de unde este deraiată de fostul premier Mihai Tudose. Însă, imediat este recuperată de Dragnea și impusă, din nou, la butoanele Fondurilor Europene, în cabinetul Dăncilă. După ce i-a divinizat și ridicat în slăvi, ce-i drept pe rând, pe liderii PSD, adică pe Adrian Năstase, Mircea Geoană sau pe Victor Ponta și, acum, pe Liviu Dragnea, Rovana Plumb a ajuns la o performanță unică în România, pe care n-a atins-o nici măcar Elena Ceaușescu sau Ana Pauker: să dea ora exactă la protecția consumatorilor, mediu, muncă, la fonduri europene, și, pentru scurt timp, chiar și la educație și transporturi.

În aceste mandate, ea s-a „remarcat” și cu câteva performanțe și scandaluri de răsunet. Când a ajuns ministru al Mediului, în 2012, a isterizat întreaga țară cu scandalul ursului turbat, ceea ce a reprezentat o prostie demnă de Cartea Recordurilor, pentru că nicăieri în lume nu există fenomenul de urs turbat, decât poate în mintea Rovanei Plumb. Dar, în acea perioadă de la Mediu, numele Rovanei Plumb este prezent și în scandalurile Lacul Belina și scoaterea la vânzare a complexului de la Uzlina, din Delta Dunării. Ulterior, primul lucru pe care ea l-a făcut când a ajuns ministru al Muncii a fost să trimită o armată de inspectori, în weekend, la Romexpo, unde avea loc Târgul de Turism al României. Inspectorii de muncă din București au luat atunci cu asalt standurile firmelor de turism prezente la târg pentru a verifica dacă reprezentanții acestora au contracte de muncă. Parcă erau hingherii lui Oprescu care, în 2013, fugăreau maidanezii după moartea lui Ionuț Anghel. De când este vătaf peste fondurile europene, Rovana Plumb s-a remarcat doar prin contrazicerile repetate cu comisarul Corina Crețu, pe care o ridica în slăvi atunci când era la Bruxelles, la fel cum a procedat și cu Vasilica Viorica Dăncilă. Cu un asemenea CV de mare manager administrativ realizat parcă după principiul lui Murphy - „dacă nu te pricepi, măcar încurcă-i", a ajuns să deschidă lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Dar, poate intenționat sau nu, când a decis să o recompenseze pe Rovana Plumb cu un mandat de cinci ani la Bruxelles, Liviu Dragnea n-a ținut cont și de performanța inedită a noii șefe a PSD Dâmbovița: nu și-a dus la bun sfârșit niciun mandat pe unde a fost pusă, atât în administrația centrală, Parlamentul României cât și în Parlamentul European. De ce oare? Pentru că ...poate!

Dar, timpul a demonstrat că, poate ca în celebrul refren al regretatului Ștefan Bănică, „Eu sunt Fane Încurcă-lume, mi-am făcut în târg renume”. Cu un CV așa de greu, consolidat prin susținerea, pe rând, a celor care au condus PSD din 2000 și până acum, adică așa cum spunea Nicolae Iorga, „Lingușirea este plata anticipată a trădării care ți se pregătește”, Rovana Plumb a ajuns la vorbele lui Benjamin Franklin: „Șiretenia și perfidia sunt resursele oamenilor care nu au destulă minte pentru a fi cinstiți”!

Practic, Rovana Plumb ne-a demonstrate, în cei aproape 20 de ani de politică, cum se poate plimba ursul de la Gerovital la Bruxelles doar pentru „că românii merită mai mult”.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.