EDITORIAL

Cum s-ar putea aplica starea de urgență și parlamentarilor


Cum s-ar putea aplica starea de urgență și parlamentarilor

Ion Teleanu  | 2020-03-24 01:25

Instalarea cabinetului Orban, în plină epidemie de coronavirus, a adus o premieră în politica românească, mai ales prin faptul că audierile unor miniștrii s-au realizat printr-un sistem video-telefon.

A fost o procedură în premieră. Parlamentarii au fost testați anti-coronavirus înainte de a-i audia pe miniștrii propuși și de a vota guvernul. Audierile s-au desfăsurat într-o singură sală și doar câțiva miniștri au fost prezenți, printre care și cel al Sănătății. Cu sau fără mască, senatorii și deputații au votat guvernul fără dezbateri, în absența miniștrilor și a premierului. Astfel, învestirea cabinetului Orban 2 s-a făcut în lipsa miniștrilor, iar premierul a transmis un mesaj din vila de protocol unde era izolat. Decizia PSD de a vota Guvernul Orban, mai ales pe fondul absenței majorității senatorilor liberali, aflați în autoizolare, a înclinat decisiv balanța. Elocvent este votul de la Senat, unde au fost înregistrate 78 de voturi din totalul celor 136 și doar patru senatori liberali din totalul celor 31 au fost prezenți. „Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret, cu bile, asupra cererii domnului Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcția de, prim ministru, au constatat următoarele: numărul total al deputaților și senatorilor-465, numărul deputaților și senatorilor prezenți-310. Numărul total de voturi exprimate-309, din care voturi pentru 286, voturi contra 23 și nicio abținere. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităților deputaților și senatorilor", anunța secretarul Camerei Deputaților, Dragoș Zisopol.

Numai că, pe site-ul Camerei Deputaților se menționează că au votat on-line la distanță, cu DA, un număr de 465 de parlamentari, adică nu a fost nimeni împotrivă instalării cabinetului Orban 2! Oare câte voturi au fost pentru votul de încredere al guvernului Orban? Practic, faptul că toți cei 465 de parlamenatri au dat „vot on-line la distanță”, înseamnă că nu au fost prezenți la Parlament. Prin acest sistem de vot s-a demonstrat că nu mai este necesară prezența deputatului și a senatorului la Parlament. Și astfel, prin decretarea stării de urgență în data de 16 martie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile, și activitatea Parlamentului s-a restrâns foarte, foarte mult. Dacă tot este stare de urgență în toată țara și foarte mulți angajați vor trece în șomaj, sau pur și simplu vor deveni șomeri, de ce nu se aplică această stare de urgență și la nivelul parlamentărilor prin aplicarea unor măsuri restrictive care ar aduce economii foarte mari la bugetul de stat? Dacă tot stau acasă, adică nu sunt prezenți la Parlament, poate că ar fi normal ca, pe perioada stării de urgență, să nu se mai plătească cei 4.000 de lei pentru cazarea fiecăruia dintre cei 465 de parlamentari ori să i se deconteze carburantul. Astfel, s-a economisi 1.866.000 de lei, adică aproape 400.000 de euro. Dacă tot e stare de urgență și țara are nevoie de bani, s-ar mai face o economie serioasă dacă toți cei 465 de parlamentari ar renunța la sumă forfetară lunară de 12.000 de lei, ceea ce ar însemna aproape 5.600.000 de lei, adică în jur de 1.160.000 de euro. Iar dacă aleșii poporului ar renunța, pentru o lună, și la indemnizația de senator sau deputat, adică s-ar lipsi de circa 12.000 de lei, s-ar mai economisi în această perioadă de criză încă vreo 5.600.000 de lei (1.160.000 de euro). Practic, dacă o lună de zile, toți cei 465 de parlamentari au renunța numai la indemnizație, bani de cazare și suma forfetară, s-ar face o economie de aproape 3.000.000 de euro. În aceste condiții, când parlamentarii au dat „vot on-line la distanță” pentru cabinetul Orban se pune întrebarea dacă nu cumva ei ar trebui să fie precum foștii membrii ai Mării Adunări Naționale. Adică, vin în Capitală doar în cazuri excepționale, o data sau de două ori pe an, iar în restul timpului ar rămâne în circumscripțiile unde au fost aleși și, astfel, vor lucra în comisii prin intermediul video-telefonului sau on-line. Atunci n-ar mai fi nevoie de cazare, de șofer, de secretară și nici de suma forfetară. Cel mult, poate vor beneficia doar o indemnizație de parlamentar, ca-n Germania, din care și-ar putea achita cazarea și transportul atunci când ar fi convocați în Capitală, așa cum se proceda cu membrii Mării Adunării Naționale. Dacă tot e stare de urgență și toți românii se supun unor restricții, inclusiv celor de natură financiară, de ce oare nu s-ar aplica aceste restricții și celor 465 de parlamentari?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.