EDITORIAL

Cine va fi urmașul lui Jean Crezot


Cine va fi urmașul lui Jean Crezot

Ion Teleanu | 2019-10-07 12:12

Campania electorală prezidențială a intrat în linie dreaptă, iar cei 14 candidați încearcă cu disperare, prin intermediul staff-urilor de campanie, să-și atragă cât mai mulți alegători de partea lor.

De-a lungul tmpului, fiecare candidat cu anvergură a avut un om de taină cu care se sfătuia, dar și anumite chestii oculte pe care foarte puțini le cunoșteau. Fostul președinte Emil Constantinescu se sfătuia în toate treburile delicate cu călugărul Vasile, care era un fel de consilier misterios, fără portofoliu, pe care nu-l văzuse nimeni la față, dar al cărui nume, doar pomenit atunci, făcea cât o pomană prezidențială. Ion Iliescu mergea aproape lunar la o persoană care îi prezicea cam ce îi rezervă viitorul. Ceva mai târziu, Traian Băsescu a apărut la dezbaterea electorală cu Mircea Geoană flancat de parapsihologul Aleodor Manolea, fapt ce l-a făcut ulterior pe Viorel Hrebenciuc să spună că Băsescu a fost ajutat de „flacăra violet”. Însă, faptul că fiecare candidat cu șanse la președinția României, sau chiar președintele în funcție, are câte un om de taină, sau câte un personaj occult prin preajmă, nu este o noutate. Cea mai cunoscută legendă este cea a morții primului împărat francez, Napoleon Bonaparte, care și până azi a rămas un mister. La acele vremuri s-a spus că Napoleon Bonaparte a avut și el consilierul său de taină cunoscut sub numele de „L'homme Rouge des Tuileries" care a fost transformat de istoricii serioși într-o fantomă sau un geniu al palatului Tuileries. În realitate, el se numea Jean Crezot și era nepotul unui măcelar, proprietarul de drept al terenului pe care Caterina de Medici construise palatul Tuileries. Acesta se adăpostea într-o aripă neterminată a palatului, considerând că este proprietatea lui, bunicul lui nu primise plată pentru teren, studia magia și astrologia și trăia din puținul care îl aducea ghicitul prin taverne. Era foarte mic de statură, se imbrăca întotdeauna în roșu și era dinamic ca argintul viu. Revoluția franceză i-a adus mulți bani pentru că Jean Crezot ghicea prin cârciumi cine dintre puternicii vremii urmă să fie ghilotinat-și avea întotdeauna dreptate! Într-o zi întâlnește un corsican mândru, locotenent de artilerie căruia Jean îi dă un plic roșu. Corsicanul deschide plicul și scoate o hârtie roșie pe care scria: "Vei fi Împărat!". Toată lumea face haz, dar artileristul se uită la omul imbrăcat în roșu, care era chiar mai mic de statură decât el însuși, scoate una dintre cele patru monezi de aur pe care le avea și îi spune lui Jean: "De fiecare dată când vei avea ceva să-mi spui sau voi trimite după ține, să vii imediat și o să fii răsplătit... impărătește !" Zis și făcut: micul și ciudatul personaj năvălea aproape lunar, dând ordonanța și mai târziu gărzile peste cap:

 „Căpitane, pericol! Generale, e de rău! Consule, e lată rău! Prim-consule, ăia îți vor capul! Impărate, te atacă! Sire, te vor mânca de viu!". Culmea era că avea aproape întotdeauna dreptate! Înaintea bătăliei de la Ulm îi spune lui Napoleon că un om cu părul roșu va înclina soarta bătăliei. Ceea ce s-a și întâmplat, Schulmeister, spionul impăratului, cel care a vândut generalui austriac Mack niște planuri false ale dispozitivului armatei franceze, era roșcat. În ajunul bătăliei de la Austerlitz „omul roșu" năvălește în cortul lui Napoleon, foarte agitat: „Sire v-am spus săptămâna trecută că înălțimile vă sunt ostile. De ce ați ocupat vârful dealurilor?!". Neapoleon îl calmează pe nărăvașul astrolog, îi dă o pungă cu douăzeci de napoleoni și îl conduce spre ieșire. Gânditor, se întoarce la hărtile sale. Dar dacă...  În mintea impăratului se conturează o idee original …dealurile?! Cum să folosească într-adevăr eficient tunurile sale. Și Napoleon castigă cea mai fantastică bătălie, retrăgandu-se de pe inălțimi, contrar strategiei militare a vremii. Înaintea campaniei din Rusia, Jean îi spune impăratului: „Sire, focul și apa vă vor opri! Nu vă duceți în Rusia". La întoarcerea din catastrofala campanie rusească Impăratul îl cheamă la el pe Jean: „Prietene nu mai vreau să te aud prevestind lucruri rele. Te fac un om bogat. Iată aici 5.000 de monede din aur, de napoleoni și titlul pentru o proprietate de 60 de hectare și o casă instărită. Dar înainte să pleci și să ne spunem adio, spune-mi prietene, cum o să mor?" Jean răspunde: „Sire, o să vă otrăvească cu arsenic un englez care călătoreste pe o corabie fără pânze". Napoleon izbucnește în râs și spune: „Pentru gluma asta îți mai dau o mie de napoleoni". La 5 mai 1821, conducătorul francez a intrat în comă, iar a doua zi lumea intreagă era șocată să afle că Napoleon I nu mai există. Ulterior, s-a vehiculat idea că fusese otrăvit. Oare, după aceste alegeri vom afla ce candidat a avut un călugăr Vasile, un Aleodor Manolea sau un Jean Crezot?! Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.