EDITORIAL

Cine ne-a dat tricoul


Cine ne-a dat tricoul

Ion Teleanu | 2019-10-17 12:46

Nu există persoană în lume care să nu aibă măcar un singur tricou în garderobă, fapt pentru care astăzi tricourile au cucerit tot mapamondul, depășind în popularite chiar și pantalonii de tip blue-jeans.

Dar, se știe foarte puțin despre cum au apărut şi de ce au avut tricourile un asemenea succes pe plan mondial. Tricourile au apărut în Statele Unite ale Americii, fiind produse, în premieră, pentru soldaţi de către armata americană cu prilejul Războiului Hispano-American din anul 1898 dintre Spania şi SUA. Armata americană căuta să creze un gen de bluze cu mânecă scurtă pentru a fi purtate sub uniformă, uşor de croit, comode şi uşor de spălat. Astfel au apărut tricourile, purtate în premieră mondială de către soldaţii din U.S. Navy. Curând, tricourile au fost adoptate de toate corpurile din armata americană, ca parte din echipamentul standard impus recruţilor. Tricourile cu mânecă scurtă şi-au luat numele de la forma lor care aduce cu cea a literei T. După soldaţii americani, următorii care au adoptat tricourile au fost docherii, fermierii, mineri şi muncitorii în construcţii. Bumbacul ieftin şi uşurinţa cu care erau spălate, precum şi faptul că nu necesitau călcare a făcut ca mamele americane să prefere acest tip de îmbrăcăminte pentru copii lor. Tricourile au cucerit şi cinematografia începând cu anul 1939, când au apărut purtate de unii actori din filmul `The Wizard of Oz`. Prima apariţie a tricourilor în presă datează din data de 13 iulie 1942, când au apărut pe coperta revistei `Life`. Cel care a făcut cu adevărat celebre tricourile la nivel mondial a fost nimeni altul decât actorul Marlon Brando care a apărut într-un tricoul în filmul `Un tramvai numit Dorinţă`. Ulterior, la inceputul anilor ’60 apar tricourile cu numele imprimate ale jucătorilor echipelor de baseball, iar în 1960 apare pentru prima dată tricoul cu chipul lui Ernesto Che Guevara inscripţioant alături de motto-ul cubanez `Hasta la victoria siempre`.  

Astăzi tricoul este purtat în orice țară, de către oricine și este nelipsit la orice activitate sportivă sau de mișcare în aer liber ori în sală. A devenit chiar souvenir sau obiect de artă, dar nu a încetat însă niciodată să fie o piesă vestimentară practică și confortabilă.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.