EDITORIAL

Brutarul şi măcelarul


Brutarul şi măcelarul

Ion Teleanu | 2019-09-30 10:26

În perioada interbelică, o poveste cu tâlc despre ceea ce se întâmpla în acele vremuri a făcut mare vâlvă, prin lecția de morală incredibilă, de mare actualitate și în zilele noastre atât de zbuciumate de intrigi şi scandaluri politice.

Un măcelar, dintr-un orășel de provincie, primește într-o zi o citație de la judecătorie, aflând că îi fusese intentat un proces de către un brutar pe care-l cunoștea foarte bine de mult timp. 

Măcelarul, îngrijorat, se tot întreba cu ce o fi greșit, dar brutarul însă știa, că doar el l-a acuzat pe măcelar că îl înșeală la cântar atunci când îi vinde carne. Așa că, după ce măcelarul îi aducea un kilogram de carne și pleca, brutarul cântarea carnea în prezența a doi martori. Și într-adevăr, bănuielile brutarului erau justificate, în loc de 1 kg de carne primea 900 de grame, 800 de grame, ba chiar au fost cazuri când a primit doar 750 de grame de carne. 

 La proces, judecătorul îl întreabă pe măcelar:

-  Spune, dumneata ai cântar pentru cântărit carnea pe care o vinzi?

-  Nu domnule judecător, nu am cântar.

-  Atunci cum pretinzi că vinzi carnea cu kilogramul?

-  Păi, să vedeți… Eu am o balanță, pun pe un taler al balanței kilogramul de pâine cumpărat de la brutar, iar pe celălalt taler pun carne până ce balanța se echilibrează. Pus în fața unei asemenea raționament, judecătorul a rămas câteva clipe pe gânduri, a rememorat explicația măcelarului, și, într-un final, a închis cazul, transmițându-le celor doi că în viață primești ceea ce dai! Oare câţi politicieni de la noi au înţeles morala acestei poveşti?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.