EDITORIAL

Avertismentul ignorat al plutocratului Nick Hanauer


Avertismentul ignorat al plutocratului Nick Hanauer

Ion Teleanu | 2019-03-11 13:43

Protestele vestelor galbene, începute pe 17 noiembrie 2018, în Franța, au adus în prim-plan o situație unică în lume, și anume faptul că ele nu au avut o conducere și nu au fost stârnite de sindicate sau de partide politice din opoziție.

Scânteia a fost aprinsă de creșterea prețului la combustibil cu șapte cenți și de impozitările ce urmau să fie introduse de la 1 ianuarie 2019. Numai că, ceea ce nu s-a spus este faptul că, potrivit unor analiști de renume mondial, în spatele acestora stă sărăcirea generală a populației, cu preponderență a muncitorilor și a clasei de mijloc, mai ales în mediul rural și periurban. În 2014, la New York, plutocratul Nick Hanauer a făcut, la TEDSalon NY2014, o prezentare-avertisment de care s-a cam uitat- „Aveți grijă, colegi plutocrați, vin furcile" („Beware, fellow plutocrats, the pitchforks are coming"). Practic, Nick Hanauer arăta atunci că, în 1980, cei mai bogați 1% dintre americani dețineau 8% din bogăția țării, iar 50% din jumătatea de jos a societății deținea 18%, pentru ca, în 2010, deci după 30 de ani, cei 1% să dețină 20% din bogăție, în timp ce cei 50% mai dețineau 12%, iar dacă tendința se va menține, în 2040 cei 1% vor deține peste 30% din bogătie, iar cei 50% vor mai avea doar 6%.

Dar, de reținut este faptul că această avertizare vine din partea unui om de afaceri american cu o mare influență politică și financiară la nivel mondial, adică face parte din plutocrația americană. Trebuie precizat că plutocrat înseamnă „persoană care aparține clasei dominante și care, datorită averii de care dispune, participă la conducerea statului și exercită o influență politică importantă”, iar plutocrația este „forma de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați”. În plus, cu trei ani înainte de avertismentul lui Hanauer, pe 17 septembrie 2011, din cauza inegalităților sociale, economice și a imensei influențe pe care corporațiile le au asupra guvernului american, la New York apăruse mișcarea „Ocupați Wall Street" („Occupy Wall Street" - OWS). Sloganul OWS a fost „Noi suntem 99%" și se referea la distribuția inegală a veniturilor și a bogătiei între 1% din cei mai bogați americani și restul populației. Este drept că, după aproape două luni, pe 15 noiembrie 2011, protestatarii au fost evacuați forțat din Parcul Zuccotti, pe care îl ocupaseră, iar 2.000 din ei au fost arestați la New York, iar 6.000 în restul SUA. Afirmațiile lui Hanauer au fost și sunt susținute și de Forbes care a arătat că, în anii '50, un director american avea un salariu de 20 de ori mai mare decât salariul mediu al angajaților. În 2018, raportul a crescut la 1:361, dar sunt cazuri în care acesta ajunge, atenție, la 1:4987. Ca atare, Nick Hanauer a averizat plutocrația lumii că evoluția aceasta va transforma capitalismul actual în rentierismul secolului XVIII.

Că lucrurile stau mult mai rău, la scara întregii planete, decât a previzionat Hanauer, o demonstrează rapoartele Oxfam - confederația din care fac parte 20 de organizații caritabile independente care se concentrează pe reducerea sărăciei globale, fondată în 1942  la Oxford -, în doi ani consecutivi, la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în 2016 și 2017.

În 2016, Oxfam atrăgea atenția că, față de anul 2010, bogăția deținută de jumătatea cea mai săracă a lumii a scăzut cu 1 trilion USD, ceea ce înseamnă o reducere de 38%, în timp ce populația lumii a crescut în aceiași perioadă cu 400 milioane de oameni. În aceeași perioadă de timp, averea celor mai bogați 62 de oameni ai lumii a crescut cu mai mult de jumătate de trilion de dolari, astfel că aceștia dețineau, în 2016, jumătate din bogăția lumii.

În 2010, numărul bogaților care dețineau jumătate din bogăția lumii era de 388, dar el a scăzut abrupt de la an la an: 177 în 2011, 159 în 2012, 92 în 2013, 80 în 2014 și 62 în 2015. Deci, bogăția se concentrează foarte accelerat în mâna a doar câtorva persoane, și asta în condițiile crizei financiare mondiale care s-a declanșat în 2007! Ulterior, în raportul din ianuarie 2017, Oxfam atrăgea atenția că, deși calculul din anul precedent este posibil să fi fost greșit în sensul rău, pentru că nu avuseseră toate datele necesare la dispoziție, astfel că în loc de 62 de bogați, probabil că era vorba doar de 9, numărul celor care concentrează bogăția lumii s-a redus și mai mult la începutul anului 2016 la doar 8 oameni de afaceri (Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim Helu, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Michael Bloomberg) aveau tot atât cât 3,6 miliarde de oameni. Între timp, numărul bogaților probabil că s-a redus și mai mult, dar rămâne o întrebare cheie: Care este utilitatea socială a acestei acumulări financiare uriașe pentru ca ea să fie permisă?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.