ECONOMIE

Statul va plăti 75% din șomajul tehnic. Crește cu 5 miliarde plafonul de creditare pentru IMM-uri, iar TVA-ul va fi rambursat


Statul va plăti 75% din șomajul tehnic. Crește cu 5 miliarde plafonul de creditare pentru IMM-uri, iar TVA-ul va fi rambursat

Mariana Chirila | 2020-03-22 10:04

Premierul Ludovic Orban a anunțat într-o conferință de presă măsurile adoptate de executiv în ședința de Guvern care s-a întins până târziu în noapte. Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De asemenea, crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată. Guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.

Ministrul Economiei Virgil Popescu anunţă că Guvernul a pregătit măsuri care să vină în sprijinul celor afectaţi de criza coronavirusului şi că, deşi autorităţile îşi doresc ca firmele să depună declaraţiile fiscale pe 25 martie, ”acestea nu păţesc nimic dacă nu o vor face”. Ministerul Finanţelor transmitea sâmbătă dimineaţă, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG pentru susţinerea mediului de afacero, că data de 25 martie pentru depunerea declaraţiilor fiscale a fost menţinută, pentru ă, în verea rambursării rapide a TVA, firmele trebuie să aibă situaţia la zi, conform News.ro.

”Da, am pregătit măsuri care să vină în sprijinul celor afectaţi de criza coronavirusului. O parte din aceste măsuri vor putea fi accesate începând de săptămâna viitoare şi, alături de colegii din Guvern, vom pregăti şi alte măsuri”, anunţă pe Facebook ministrul Economiei, care face mai multe precizări.

Conform ministrului, nu vor avea nevoie de certificate de stare de urgenţă IMM-urile care vor accesa liniile de credit pentru investiţii şi capital de lucru, din pachetul pentru IMM. Este vorba despre fonduri garantate 90% şi cu dobândă subvenţionată 100%

”Deşi ne dorim ca firmele să depună declaraţiile fiscale pe 25 martie, acestea NU PĂŢESC NIMIC dacă nu o vor face”, scrie ministrul Economiei.

Popescu afirmă că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală.

”Pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii, care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate şi care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile la utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie şi de interne, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie sediu social şi de sedii secundare”, este o altă precizare a lui Virgil Popescu.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.