ECONOMIE

ROMÂNIA continuă să fie LIDER în UE la comerțul cu amănuntul


ROMÂNIA continuă să fie LIDER în UE la comerțul cu amănuntul

Z.P. | 2019-11-06 12:51

Datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată că septembrie a fost a treia lună consecutivă în care volumul comerţului cu amănuntul în România a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu un avans de 7% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, scrie Agerpres.

Ca o comparație, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,1% în ritm anual, în timp ce în UE s-a înregistrat un avans de 3,2%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,6%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1,7%.

În septembrie 2019 comparativ cu luna august 2019, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare cu 0,7%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate doar în Croaţia (2,6%) şi Irlanda (2,4%). Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a crescut cu 0,1% în zona euro, în timp ce în UE 28 a înregistrat un avans de 0,2%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de combustibili au crescut cu 0,3%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,1%.

În cazul țării noastre, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 2,6% faţă de august 2019. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2019, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut pe ansamblu cu 0,7%.

Faţă de septembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 7,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7%. Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.