ECONOMIE

Proiectul ALFRED. România și Italia cooperează pentru dezvoltarea unui reactor nuclear de Generație IV. Nuclearelectrica s-a alăturat consorțiului FALCON


Proiectul ALFRED. România și Italia cooperează pentru dezvoltarea unui reactor nuclear de Generație IV. Nuclearelectrica s-a alăturat consorțiului FALCON

Z.P. | 2019-10-07 13:09

Compania Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară din Cernavodă, şi consorţiul Falcon (Ansaldo Nucleare, ENEA - Italia şi Raten ICN - România) au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea unui reactor de Generaţie IV, Alfred.

Documentul a fost semnat pe 3 octombrie, arată un comunicat al companiei de stat.

„Scopul acestui Memorandum de înţelegere este de a stabili un cadru de colaborare între cele două părţi în ceea ce priveşte lucrările pre-proiect şi activităţile de cercetare şi dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului Alfred", arată comunicatul.

Nuclearelectrica şi consorţiul Falcon au convenit asupra: schimbului de informaţii şi date cu privire la tehnologia reactoarelor cu neutroni rapizi, folosind ca agent de răcire plumbul topit, coordonării activităţilor de cercetare, contribuţiei în natură în funcţie de expertiză şi capabilităţile fiecărei părţi, studiilor şi analizelor realizate independent de fiecare parte cu scopul optimizării acestora, precum şi planificării cadrului necesar pentru a pregăti activităţile demonstrative.

„Într-un mediu internaţional în care politicile şi măsurile de mediu reconfigurează major industria energetică, iar soluţia provine dintr-un mix bine gândit de surse cu emisii scăzute de CO2, dezvoltarea tehnologiilor nucleare în sensul îmbunătăţirii constante a securităţii, a economicităţii şi a flexibilităţii, a devenit o necesitate. La nivel global, sunt puţine state care dezvoltă noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul Alfred fiind considerat la nivel internaţional o tehnologie promiţătoare de ultima generaţie", spune Cosmin Ghiţă, director general SNN.

La rândul său, Constantin Păunoiu, directorul RATEN ICN - regie strategică de importanță națională din care fac parte Institutul de Cercetări Nucleare Pitești și Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare Măgurele - afirmă că proiectul Alfred reprezintă contribuţia României la dezvoltarea reactoarelor de Generaţie IV.

„Proiectul Alfred reprezintă contribuţia României la dezvoltarea reactoarelor de Generaţie IV, un proiect inovator la nivel internaţional şi o necesitate pe termen lung pentru asigurarea contribuţiei energiei nucleare la un mix energetic curat şi stabil. Proiectul Alfred beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin European Sustainable Nuclear Energy Energy Industrial Initiative (ESNII), iar la nivel național reprezintă un factor de creştere în inovare, asigurarea securităţii, dezvoltare tehnologică şi are un impact economico-social important, în special pentru zona Munteniei de Sud. Energia nucleară este, o soluţie certă în atingerea şi menţinerea ţintelor de decarbonizare. Pentru RATEN ICN dezvoltarea noilor tehnologii nucleare, cele de Generaţie IV, este o prioritate imediată", spune directorul RATEN ICN.Parerea ta...

INFORMATIA LA ZI ?
07 Oct 2019

O informație care nu îngrașă si e aruncata pe masa cititorului. Generatia IV ? Primul reactor nuclear cu aplicatii civile a fost dat in functiune in 1956 in Sellafield, Anglia... . "Un reactor nuclear este un dispozitiv unde o reactie nucleara in lant are loc si care elibereaza energie. Reactorii nucleari sunt folositi in general ca centrale nucleare de energie si pentru propulsarea navelor si submarinelor."
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.