ECONOMIE

Orban: Guvernul asigură plata şomajului tehnic


Orban: Guvernul asigură plata şomajului tehnic

Z.P. | 2020-03-19 10:46

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul va suporta plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară (valoarea acestuia e de 5.429 lei).

”Altă măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.

El a explicat că avem două categorii de angajatori,. Una este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorităţi, hoteluri, restaurante, instituţii de spectacol, prin suspendarea activităţi pe perioada situaţia de urgenţă. 

 A doua categorie sunt  companiile care nu au fost afectate direct de măsurile dispuse, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus.

”Pentru a beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi mai pot plăti, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere. Să le fie scăzută cifra de afaceri cu 25 la sută. Am avut în analiză şi o măsură de susţinere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susţineam plata salariului, am fi instituit obligaţia de a se duce la muncă, ori am considerat că este mult mai utilă măsură de a plăti acest şomaj tehnic pentru a nu merge la serviciu şi a evita contacte sociale”, a argumentat Orban.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.