ECONOMIE

ASSAI: Prețurile reparațiilor auto trebuie stabilite de piața liberă!


 ASSAI: Prețurile reparațiilor auto trebuie stabilite de piața liberă!

Z.P. | 2019-10-28 14:54

Într-un comunicat de presă difuzat luni, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) ia poziție față de declarațiile publice ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, privind o posibilă plafonare a prețurilor aferente reparațiilor auto.

„Prețurile practicate la reparațiile auto trebuie lăsate să fie stabilite de piața concurențială, nu plafonate prin reglementări care ar introduce distorsiuni concurențiale.  Vorbim despre piețe libere, iar modalitatea firească de stabilire a prețurilor practicate este libera concurență dintre firmele care activează în acest domeniu. Disfuncționalitățile majore din piata asigurarilor RCA de care vorbește președintele Consiliului Concurenței, domnul Bogdan Chirițoiu, nu sunt create de către service-uri și nu întelegem de ce tocmai instituția care trebuie să vegheze asupra liberei competiții în spațiul românesc militează pentu plafonarea prețurilor. Domnule Chirițoiu,  Consiliul Concurenței nu ar trebui să protejeze mediul concurențial pe o piață nereglementată?”, întreabă președintele ASSAI, Dan Barbu.

 În opinia ASSAI, plafonarea prețurilor practicate la reparațiile auto va avea efecte negative asupra siguranței traficului auto.

„Accentul ar trebui pus în primul rând pe calitatea reparațiilor auto, care reprezintă un factor foarte important în siguranța circulației. În ultima perioadă se pune o presiune foarte mare pe prețul reparațiilor auto. Tendința asigurătorilor este de a deconta reparații în așa-zisa ‘regie proprie’, adică să plătească o sumă cât mai mică păgubitului, urmând ca acesta să se descurce cum poate pentru a repune autoturismul în stare de funcționare și nemaifiind nicidecum vorba de o reparație conformă. Mai mult decât atât, aceste reparații în ‘regie proprie’ sunt o sursă de finanțare pentru piața neagră de reparații și piese de schimb: sumele nu sunt fiscalizate, nu se oferă garanție pentru piesele utilizate și nici pentru reparațiile făcute, iar siguranța autovehiculelor este incertă”, explică președintele ASSAI.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente atenționează că in valorile despagubirilor sunt incluse și  încălcările repetate ale legislației de către societățile de asigurări: nerespectarea termenelor de plata, termenele de efectuare a constatărilor și reconstatărilor, stabilirea soluțiilor tehnice, etc. ASSAI consideră că este în interesul consumatorului și al întregii piețe ca reparațiile auto să fie realizate doar de către service-uri autorizate.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.