ECONOMIE

Ce tip de pensie vei primi în funcție de cât ai cotizat la stat


Ce tip de pensie vei primi în funcție de cât ai cotizat la stat

Z.P. | 2019-08-12 10:32

Schimbări importante în Legea Pensiilor privind anii în care ați cotizat la stat. Noua lege face o diferență între cei care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au o vechime mai mare de 15 ani.

Cum se calculeaza pensia minimă. Noua Lege a pensiilor vine cu modificări importante care vor afecta zeci de mii de oameni! Mult așteptata Lege aduce modificări în modul de calcul al pensiilor, dar vine și cu vești bune pentru pensionarii care încasează sau vor încasa pensia minimă.

Metoda de calcul a pensiei minime a fost schimbată odată cu aprobarea noii legi a pensiilor. Una dintre modificările importante se referă la modul de acordare și de calculare a pensiei minime în România.

Astfel, conform noii legi, cei care au o vechime de minimum 15 ani vor primi 45% din slariul minim brut pe țară. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime. În prezent, pensionarii care au o vechime între 10 și 15 ani, primesc numai 40% din salariul minim brut pe economie, aceștia beneficiind și în prezent de câte 1% adăugat pentru fiecare an de vechime în plus.

Pensia minimă nu poate depăși 75% din salariul minim brut

„Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se spune în noua Lege a pensiilor.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.