ECONOMIE

Adrian Vasilescu, BNR: Ceva mai rău decât căderea băncilor nu se poate închipui


Adrian Vasilescu, BNR: Ceva mai rău decât căderea băncilor nu se poate închipui

Z.P. | 2020-03-17 13:19

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat marți că nu există nimic mai rău decât căderea băncilor, pentru că asta ar însemna căderea economiei, evitarea acestui lucru fiind “urgența întâi”

"Acţiunea trebuie să aibă în vedere urgenţele. Publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe. Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvânt de esenţă morală, în acest caz îmbracă haina pragmatismului. Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci - clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 - 2011", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.

Potrivit acestuia, în acea perioadă în România nu a "căzut" nicio bancă, dar 30% dintre cei care aveau credite nu au putut să le ramburseze.

Vasilescu a atras atenţia că va trebui să intervină această solidaritate, iar "riscurile trebuie împărţite între bănci şi clienţi". Dacă "nu va fi aşa, va fi rău", a susţinut el.

De asemenea, reprezentantul BNR a precizat că, în acest moment, departamentele care se ocupă de politica monetară de la Banca Naţională, inclusiv cele de strategie, sunt implicate într-o analiză foarte serioasă ca să vadă care pot fi consecinţele. De pildă, cât ar putea o bancă să amâne plata ratelor - o lună, două - iar apoi ce efecte s-ar putea produce dacă asemenea amânări vin din partea unei bănci de importanţă strategică sau din partea unei bănci mai mici şi "nu produce efecte care se dispersează în întreaga economie".

"Toate astea trebuie să fie ştiute pas cu pas. Asemenea măsură nu poate fi luată după ureche, pentru că ar fi grav", a subliniat Adrian Vasilescu.

Acesta a explicat că deciziile se iau pe termen scurt, în funcţie de cum decurg evenimentele.

Întrebat despre cursul valutar, Adrian Vasilescu a menţionat că deprecierea are loc în context regional şi în cel al crizei.

"Dincolo de 11 indicatori economici care presează pe cursul de schimb, există unul deasupra tuturor: cererea şi oferta. În momentul de faţă, cursul acela la care ne uităm toţi depinde de cât de mare este cererea şi cât de mare poate fi oferta care să acopere această cerere", a subliniat acesta.



Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
17 Mar 2020

de ce ati facut bancle dependente de afacerile cu petrol? acum s-a spart balonul de sapun cu petrolul...bye bye
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
17 Mar 2020

si cred ca ar trebui sa spuneti oamenilor adevarul...criza este financiara si anume legata de petrol,si este de fapt din 2008 dar s-a tot incercat un fel de ascuns problema sub pres.De obicei cand se intampla, asa ceva e foarte posibil ca grupurile de afaceri-interese petroliere sa intre in conflict direct adica razboi nu numai comercial,dar chiar militar.oare de ce toata lumea si-a inchis granitele?sigur nu din cauza virusului dar e vorba de posibile conflicte
Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.



0.065