DEZVăLUIRI

Surse Adevărul: Ce nume a pregătit Iohannis pentru funcția de comisar european


Surse Adevărul: Ce nume a pregătit Iohannis pentru funcția de comisar european

E.Ş. | 2019-10-08 23:28

Luminiţa Odobescu, Siegfried Mureşan, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu sau Ana Birchall sunt numele luate în calcul de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de comisar european, în cazul în care Guvernul Dăncilă pică, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Dacă moţiunea Opoziţiei nu trece, PSD va veni cu o altă variantă internă - a treia -, fără să-l consulte pe şeful statului.

Calculele politice sunt încâlcite. În cazul în care moţiunea de cenzură a Opoziţiei trece, Guvernul Dăncilă pică, însă rămâne interimar până la instalarea noului Executiv. Problema e timpul: cât de mult va dura până la formarea unui nou Guvern. Potrivit legii, comisarul european este propus de premier, fie şi unul interimar. Însă Iohannis are mai multe variante la îndemână, conform .

1. În cazul în care moţiunea trece, Iohannis poate desemna rapid un nou premier - cel mai probabil Ludovic Orban - iar săptămâna viitoare vom avea un nou Guvern în funcţie. În acest caz, propunerea României pentru funcţia de comisar european va fi Siegfried Mureşan, susţin surse politice pentru Adevarul. Mureşan e europarlamentar PNL şi vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European, familie politică din care face parte şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

2. Chiar dacă moţiunea trece, Iohannis poate amâna desemnarea unui nou premier până după alegerile prezidenţiale (scenariul din 2009). În acest caz, Guvernul Dăncilă rămâne interimar. De altfel, premierul a anunţat, la Adevarul Live, că nu va demisiona din funcţie dacă moţiunea de cenzură va trece, ci va aştepta instalarea unui nou guvern. În acest caz, preşedintele Klaus Iohannis va negocia cu premierul Viorica Dăncilă numele viitorului comisar european - Guvernul Dăncilă va trimite, formal, propunerea la Bruxelles, deşi nu va mai fi la Putere în România. În cazul în care se va ajunge la o negociere între palate, preşedintele Klaus Iohannis are mai multe variante de lucru: Luminiţa Odobescu (ambasadorul României la UE), Emil Hurezeanu (ambasador în Germania)  şi Luca Niculescu (ambasador în Franţa), toţi trei fiind consideraţi candidaţi tehnocraţi.

Însă şeful statului ar putea accepta şi un nume din PSD. „Ana Birchal ar fi o propunere acceptată la Cotroceni, însă nu ştiu dacă trece de votul PSD. Nu are o relaţie bună cu baronii şi nici cu premierul“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. Negocierea dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu poate fi tergiversată, pentru că toţi comisarii europeni trebuie să treacă de audierile Parlamentului European până la finalul lunii octombrie, când România se va afla în plină campanie electorală.

3. În cazul în care moţiunea de cenzură nu trece, premierul Viorica Dăncilă va veni cu o nouă propunere de comisar, fără să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis. „Dacă pică moţiunea, Viorica Dăncilă va ieşi întărită din Parlament, deci nu va mai negocia nimic cu Iohannis, mai ales că începe campania electorală. Deşi a fost votată ca variantă de rezervă, Gabriela Ciot, de la MAE, nu are nicio şansă. Va fi cineva de la PSD. Avem variante. Chiar şi Dan Nica ar avea şanse în acest scenariu“, susţin sursele citate.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă nici nu a trimis la Bruxelles numele Gabrielei Ciot ca variantă de rezervă pentru Dan Nica, în ciuda votului din CEX-ul PSD.

„Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie - n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat (Dan Nica – n.r)”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Parerea ta...

ANONIM
14 Oct 2019

SA CRAPI JIVINA STEARPA...D I S P A R I
BORFAș
21 Oct 2019

Poate pe mă-sa ....sa mai obtina ceva bănuți....ca tot cu maine pe piept va pleca ...si carne MULTĂ in copîrșeu....SICTIR LIGHIOANA
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.