DEZVăLUIRI

Robert Negoiță, unul dintre marii poluatori ai Capitalei


Robert Negoiță, unul dintre marii poluatori ai Capitalei

Mariana Chirila | 2020-03-06 08:41

În actualul context al scandalului uriaș pe tema poluării și a gropilor de gunoi, autoritățile statului au trecut la măsuri radicale, dar doar în aparență. Spunem în aparență, pentru că în afară de arestarea unui proprietar al unei mici stații de sortare a deșeurilor din județul Giurgiu și de descinderile cu mascații la alte câteva stații de sortare a deșeurilor din Ilfov, nu s-a întâmplat în esență nimic notabil în domeniul combaterii poluării și a aplicării de măsuri drastice pentru poluatorii din deșeuri. Autoritățile statului, în speță Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Ministerul Mediului și Guvernul României ar trebui mai degrabă să se uite spre marii poluatori și spre granzii din acest domeniu. De pildă, Garda de Mediu și actuală conducere a acestei, recent numită de cei de la PNL, ar trebui să deschidă ochii bine la ce face primarul sectorului 3, Robert Negoiță cel care FĂRĂ a avea acord de mediu merge înainte cu stația de sortare pe care o construiește la doar 100 de metri de casele locuitorilor din comuna Cățelu, județul Ilfov. Mai mult, depozitează gunoaiele în centrul Capitalei, aproape de Piața Unirii.

Concret, ambiția primarilor bucureșteni de a înființa companii proprii și de a pune monopol pe contracte duce la situații în care totul se face după ureche, în disprețul legii și al cetățenilor. În septembrie 2018, Primăria Sectorului 3 și-a înființat propria direcție de salubritate și a preluat atribuțiile de colectare și gestionare a deșeurilor de la operatorul privat care ridică gunoaiele din sector. Decizia s-a luat peste noapte, fără că direcția nou înființată să fie pregătită pentru o asemenea sarcina. Primarul Robert Negoiță a constatat, astfel, că nu dispune de suficiente mașini pentru câte deșeuri trebuie să ridice în fiecare săptămâna. Așa că gunoaiele au rămas pe străzi preț de mai multe zile. Pentru a ieși din acest impas, Negoiță a recurs la o cârpeala românească: a suplimentat numărul mașinilor de gunoi cu camionetele de la întreținerea parcurilor și a scurtat drumul acestora până la groapă.

Că să facă mai multe curse, mașinile nu duc gunoaiele la groapă de la Vidra (Glina a fost închisă în februarie), ci le descarcă pe un spațiu aflat la intersecția bulevardului Nicolae Grigorescu cu Splaiul Unirii, la doi pași de râul Dâmbovița. 

În noaptea în care s-a înregistrat cea mai mare poluare în Capitală, duminca spre luni, stația de măsurarea a calității aerului cea mai apropiată de groapa de gunoi din buricul Capitalei, amenajată ilegal de Negoita, a măsurat cantități uriașe de poluare provenite din ardere, susțin surse din cadrul Gărzii de Mediu București. 

"E doar o rampă de transfer", se justifică Robert Negoiță mereu. "S-a închis groapă de gunoi de la Glina și trebuie să cărăm deșeurile la peste 20 de kilometri, într-un trafic infernal. Pe cale de consecință, gunoierele descarcă aici și apoi încărcăm în remorci mari și ducem la groapă", explica el presei de ce a transformat un teren viran aflat in buricul Capitalei in groapa de gunoi la sfarsitul anului trecut. Garda de Mediu stia de stituatie, dar nu l-amendat. 

DSP- Negoiță face gropi de gunoi ilegale

Legislația spune, însă, că înființarea unei "rampe de transfer" trebuie autorizată de autoritatea de mediu. Nu poți deschide o rampă doar pentru că ai nevoie, ea trebuie dotată după anumite standarde și pusă în funcțiune numai după ce se studiază impactul asupra zonei.

Într-un document semnat de Cristina Pelin, directorul DSP București, instituția din subordinea ministerului recunoaște că si stația de sortare de lângă casele din comuna Cățelu încalcă distanța de un kilometru până la locuințe. Spune însă că această nu e în funcțiune, deși grămezile de gunoaie - baloți sunt deja în curtea halei. 

De ce nu este amendat Robert Negoiță și Primăria Sector 3?

Legislația spune, însă, că înființarea unei „rampe de transfer” trebuie autorizată de autoritatea de mediu. Nu poți deschide o rampă doar pentru că ai nevoie, ea trebuie dotată după anumite standarde și pusă în funcțiune numai după ce se studiază impactul asupra zonei. Însă Robert Negoiță avea nevoie să pună gunoaiele undeva și nu s-a mai împiedicat de aceste detalii. Agenției de Mediu a Municipiului București ne-a comunicat că Primăria Sectorului 3 nu are autorizație pentru rampă de pe Splaiul Unirii.

De exemplu, în luna noiembrie a anului trecut Libertatea scria că 30.000 de lei este amendă pe care trebuie să o plătească Salubritate și Deszăpezire SRL, societatea Primăriei Sectorului 3, pentru că nu avea acord de mediu pentru construirea gropii de gunoi. În solicitarea acordului de mediu și în avizele obținute de la Agenția pentru Protecția Mediului, Primăria Sector 3 condusă despotic de pesedistul Robert Negoiță, a scris cu subiect și predicat faptul că, acea stație de sortare va sorta doar deșeuri reciclabile, însă Hotărârea de Consiliu Local din 2018, prin care s-a aprobat construcția stației de sortare, se referă clar la operațiuni de „sortare a deșeurilor municipale colectate în amestec". Adică gunoaie, nu doar plastic, sticlă și hârtie. Pe  românește spus, Robert Negoiță, intangibilul primar al sectorului 3, induce în eroare autoritățile statului, comițând o infracțiune. 

Și atunci se ridică în mod firesc întrebarea: de ce Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, procuratura și poliția economică nu se ating de unul că Robert Negoiță care face fals în acte și în înscrisuri publice pentru a da drumulul mașînăriei de făcut bani de lângă casele locuitorilor din Cățelu cărora le periclitează sănătatea și preferă să aresteze doar un întreprinzător din județul Giurgiu. Sau de ce ministrul liberal al Mediului Costel Alexe se preface că nu aude și nu vede atunci când presă îi semnalează disperată că adevărațîi poluatori ai Bucureștiului sunt magnațîi de la Iridex a căror stație de la Chiajna este un focar periculos de infecție pentru locuitorii din acea zona?! Sau care e motivul pentru care același ministru al mediului liberalul Alexe se înroșește la față și bagă speriat capul între umeri, atunci când presă rostește numele societății Eco Sud și o indică drept cel mai mare poluator de lângă București cu a să groapă de gunoi din comună Vidra?! Desigur, acestea pot părea că sunt întrebări retorice, dar nu sunt, pentru că publicația noastră cere în mod oficial premierului Ludovic Orban, ministrului Mediului Costel Alexe și conducerii Gărzii de Mediu și a Autorității Naționale pentru Protecția Mediului să răspundă la toate aceste întrebări. 

Expert mediu: la ora 02.00 a fost record de poluare

Nu putem ști ce s-a întâmplat exact, pentru că încă nu avem datele din toate stațiile. Doar de la 3 stații  știm din cele șase existente. De ce: pentru că doar trei trimit date online. Cele din Titan, Balotești și Drumul Taberei trebuie analizate datele, că nu trimit date online.  Avem date doar de la stațiile situate la Centrul Militar, Mihai Bravu și Lacul Morii. Poluarea a început la ora 20.00 seara, duminica. Aceste valori au crescut extraordinar de mult. A fost record de poluare în Capitală, a explicat expertul pe mediu Ioana Suciu. Potrivit acesteia, pragul maxim a fost atins la ora 02.00 dimineață. 

Ulterior, până dimineață la 06.00 valorile au scăzut. Potrivit expertului pe mediu, valorile nu sunt încă stabilite, pentru că nu există datele de la toate stațiile. 

"ANPM ne-a furnizat date pentru ziua de 2 martie, care arată că cea mai poluată zona a fost la Cercul Militar, urmată de stația Mihai Bravu și de Lacul Morii. Nu știm sursă de poluare și nici ce conține poluarea. Am fost informați foarte târziu de poluare, când noi știam de pe internet. Legal, ANPM trebuia să anunțe", a explicat expertul de mediu. 

Fenomenul a fost datorat unei mari arderi 

"Intradevar, s-a dovedit că nu sunt proceduri. Pe sistemul Ro-Alert nu a fost nimic. Ce înțeleg eu, că nu a existat în spate o procedura, că să vină aceste informații, să fie avertizată populația. Este inadmisibil că autoritățile să fie informate de pe facebook, să nu aibă date", a declarat Gabriela Firea în cadrul conferinței. 

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, îl acuză pe ministrul Mediului de bâlbă. "Suntem în față unul pamflet. Ce s-a întâmplat este un accident ecologic. Dacă era incendiu de vegetație, trebuia să ardă 40 de hectare timp de 3 zile în continuu. Deci, nu se poate. Ne aflăm în față unei sarabande puse în scenă de niște oameni care nu știu nimic", a declarat Bădulescu. Gabriela Firea crede că a fost vorba de incompetența de monitorizare și citire a datelor. Musamalizare va fi dacă după câteva zile - nimeni nu poate spune cine a poluat. 

 Întrebată de ce nu a achiziționat stații de monitorizare a aerului, cum a promis, Gabriela Firea a susținut că Primăria Capitalei nu ar avea competențe legale să monitorizeze aerul. Am cerut punct de vedere la Curtea de Conturi, să vedem dacă putem cumpără. "Abia le-am scris ieri", a recunoscut totuși primarul general. 

Firea: Garda de Mediu poate controla

Poliția Capitalei nu poate intră în curtea unei instalații de ardere. Garda de Mediu poate verifică, susține primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Primăria Capitalei are 10 oameni care pot controla calitatea mediului în Capitală. La nivelul Municipiului București mai sunt 6 primarii de sector care pot controla. În 2019 au avut loc controale și s-au dat sancțiuni de 3,6 milioane de lei: șantiere, lipsa autorizației de mediu, Poliția Municipiului București nu are competență de a intrat în curte, a declarat șeful Poliției Municipale.

"Garda de Mediu nu face nimic. Deșeuri aruncate, animale moarte, poluare. Firea este de vină? Nimeni nu vede! Pun pariu că și acum sunt acolo deșeurile, deși noi am anunțat", a exclamat Gabriela Firea.Parerea ta...

GEORGIA
06 Mar 2020

Excrocul asta penal ne omoară , chiar nu se sesizează nimeni , oricine știe depre infracțiunile săvârșite de Negoita .. Alo DNA , DIICOT
CIUMA ROSIE
06 Mar 2020

plus faptul ca impreuna cu Silviu Prgoana le-a facut buletine false la tot felul de rusi si ucrainieni care s-au repatriat ca si "moldoveni" si au primit cetatenia romana si e vorba de multe mii de persoane.
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.