DEZVăLUIRI

OLAF: România, prima din UE la fraude cu fonduri pentru agricultură și dezvoltare rurală


OLAF: România, prima din UE la fraude cu fonduri pentru agricultură și dezvoltare rurală

Ion Teleanu | 2019-10-13 21:08

Raportul OLAF privind lupta împotriva corupției pentru anul 2018 evidenţiază faptul că, în perioada 2014-2018, România a fost țara care a raportat cele mai multe fraude din Uniunea Europeană privind fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală și s-a clasat pe locul doi la valoarea fraudată, după Polonia.

Acelaşi raport, menţionează că România a ocupat primul loc la fradudarea fondurilor din agricultură și în anul 2018, cu o creștere a spețelor de fraudă față de anul 2017. Topul fraudelor, condus de România, este continuat de Polonia, Ungaria și Italia, iar în topul sumelor fraudate Polonia este urmată de România, Franța și Bulgaria. Totodată, pe domeniul dezvoltare rurală, România a raportat 250 de fraude în perioada 2014-2018 și 2.219 nereguli care nu sunt considerate fraude, clasându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la ambele capitole.

În ceea ce privește ajutoarele directe către fermieri, România a raportat 221 de fraude în aceeași perioadă, pe primul loc la nivelul Uniunii Europene și 762 de nereguli neconsiderate fraude, pe locul doi după Italia.

Raportul OLAF mai arată că, în perioada 2014-2018, România a raportat o fraudă de 62 milioane de euro, ceea ce înseamnă 0,45% din totalul plăților făcute de Uniunea Europeană în acest segment către țara noastră, de aproximativ 14 miliarde de euro. Mai trebuie precizat că, în 2018, procentul a crescut pentru România - 18,3 milioane euro fraudate, adică 0,62% din totalul plăților, de aproximativ 3 miliarde euro. Cel mai des întâlnite modalități de fraudare în 2018 au fost folosirea documentelor false sau falsificate (cele mai multe în România), cereri de ajutor false sau falsificate (cele mai multe în Italia, urmată de România), sau declararea unor produse, specii sau terenuri fictive (cele mai multe în Polonia, urmată de România).Parerea ta...

KATY
14 Oct 2019

nu-i adevarat. Romania. Fondurile pe agricultura nu pot fi fraudate si niciun alt program. Intr-un program FEADR, beneficiarul fie public fie privat, el plateste investitia, dupa aceea, face dosar de plata , adica vine cu documentele de plata(facturi, OP, Extras de cont, dovedeste ca a facut investitia si abia dupa aceea i se doconteaza ajutorul nerambursabil. Deci beneficiarul trebuie sa aiba mai intai banii pentru a plati, fie constructia, fie utilajele , fie serviciile, cu banii lui , sau credit. Dupa ce a platit, vine cu documentele de plata si alte documente care atesta baza legala pentru plata. Fondurile europene nu se pot frauda. Achizitiile se fac in SEAP pentru proiectele publice, iar cele privata sunt facute de beneficiari, care sunt controlati..
NASOALE
17 Oct 2019

Ha , ha , ha . Sa plateasca Daia si Gasca
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.