DEZVăLUIRI

Ministrul George Ciamba refuză să spună cât a cheltuit România cu președinția Consiliului UE


Ministrul George Ciamba refuză să spună cât a cheltuit România cu președinția Consiliului UE

Ion Teleanu | 2019-08-06 12:14

La scurt timp după ce România a predat Finlandei președinției Consiliului Uniunii Europene, PUTEREA a solicitat ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să precizeze „care a fost suma totală cheltuită de România pentru perioada de preluare si deținere a președinției Consiliului Uniunii Europene”.

Totodată am mai solicitat să aflăm și „câte persoane au fost detașate de la instituțiile publice din România la Bruxelles și Strasbourg pentru pregătirea și deținerea președinției Consiliului Uniunii Euriopene, de la ce instituții și câte persoane au fost detașate de la fiecare instituție”, dar și „care au fost dosarele legislative promovate de România, în nume propriu, și închise în perioada cât țara noastră a asigurat președinția Consiliului Uniunii Europene”. Cu toate că au trecut mai bine de 30 de zile de la solicitarea noastră, ministrul George Ciamba n-a catadiscist să răspundă. De ce oare?

Poate că este prea ocupat cu reluarea postului de ambasador în Grecia, iar prieteniii știu și de ce se grăbește să revină la Atena! Anul trecut, fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut un răspuns de-a dreptul halucinant: „Bugetul aferent mandatului României din primul semestru al anului 2019 este sub media bugetelor alocate de celelalte state membre ale Uniunii Europene”. Practic, Meleșcanu nu știa ce buget estimează că va fi cheltuit pentru o asemenea acțiune de anvergură maximă. În schimb, MAE, într-un limbaj de lemn ca pe vremea lui Ceaușescu, ne-a informat atunci că „bugetele alocate, în ultimii ani, de statele membre care au deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, au variat între 60 milioane Euro (Malta) și 171 de milioane Euro (Franța), iar ultimele mandate au avut bugete de 79 milioane Euro (Estonia) și aproximativ 80 milioane Euro (Bulgaria)”. Și tot în acel limbaj de lemn ni s-a transmis și că „cheltuielile prilejuite de preluarea și deținerea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se suportă de la bugetul de stat, reiterând faptul că sumele sunt partajate între instituțiile responsabile de pregătirea și organizarea evenimentelor Președinției”.Parerea ta...

Doresc sa comentez


Citeste si...

(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.