DEZVăLUIRI

Marcel Vela şi George Cosac se contrazic pe „teleportarea” lui Covaliu la COSR


Marcel Vela şi George Cosac se contrazic pe „teleportarea” lui Covaliu la COSR

Ion Teleanu | 2020-04-29 14:29

Din noiembrie 2016, Mihai Covaliu este preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), dar el este plătit de atunci şi până astăzi de către Ministerul Afacerilor Interne, adică din bani publici, figurând ca ofiţer al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

Însă, modul cum a ajuns Covaliu la COSR nu este pe deplin clar. Preşedintele de la Dinamo, George Cosac, spune ceva pe această temă, iar ministrul de Interne, Marcel Vela, cu totul altceva.

Cosac - delegare, Vela - detaşare

Anul trecut, mai exact pe 10 aprilie 2019, preşedintele CS Dinamo Bucureşti, George Cosac, a precizat pentru PUTEREA că „persoana la care faceţi referire (n.r. - Mihai Covaliu) este delegată la COSR în condiţiile Legii 360/2002, prin ordin al ministrului Afacerilor interne”. Cosac susţine, deci, că Mihai Covaliu este delegat la COSR. Dar, pe 13 aprilie 2020, ministrul Afacerilor Interne a precizat pentru PUTEREA: „Comisarul-șef de poliție Mihai Covaliu nu a fost detașat sau delegat în sprijinul structurilor operative din municipiul București, domnia sa fiind în continuare detașat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Menționăm că domnul Covaliu este detașat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) de la Clubul Sportiv „Dinamo” București, unde este încadrat”.

Ca atare, Marcel Vela ne-a comunicat că Mihai Covaliu este detaşat la COSR, şi nu delegat cum a precizat George Cosac. Cine are dreptate? Ministrul Marcel Vela sau şeful interimar a lui Dinamo, George Cosac?

Delegare, detaşare, sau ce-o mai fi, numai Covaliu să ia bani de la MAI!

Potrivit Legii nr.360/2002 privind statutul poliţistului, „delegarea reprezintă exercitarea temporară de către poliţist a unor activităţi corespunzătoare atribuţiilor de serviciu, în afara locului său de muncă, în interesul unităţii în care este încadrat”.

Totodată, se stipulează că „delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni. Delegarea pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni se poate dispune numai cu acordul scris al poliţistului”. 

Cum putea preşedintele lui Dinamo Bucureşti să-l delege pe comisarul de poliţie Mihai Covaliu la COSR timp de trei ani de zile şi mai bine, când legea spune clar că nu este posbil aşa ceva.

În schimb, tot Legea 360/2020 prevede foarte clar că „detaşarea poliţistului constă în schimbarea temporară a locului de muncă şi exercitarea atribuţiilor în cadrul altor unităţi/structuri din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), la alte instituţii ori autorităţi publice, la solicitarea acestora”. Ori COSR, unde susţine Vela că este detaşat Covaliu, nu este nici „unităţi/structuri” din MAI şi nici „alte instituţii ori autorităţi publice”, ci este un ONG de utilitatea publică. De asemenea, legea mai stipulează că „detaşarea se realizează la solicitarea şefului unităţii în care poliţistul urmează să îşi desfăşoare activitatea, cu aprobarea persoanei competente potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane şi, după caz, cu acordul şefului unităţii din care face parte poliţistul”.

Practic, conform prevederilor acestei legii, se pune întrebarea care este unitatea care solicită detaşarea lui Mihai Covaliu la COSR, că doar COSR nu a ajuns unitate militară şi nu ştie nimeni de ea. Dar cum la noi legile sunt făcute pentru a fi încălcate, ce mai contează că din noiembrie 2016 şi până azi Mihai Covaliu este plătit din banii publici ai MAI, dar nu prestează nimic pentru acei bani, fiind angajat la COSR!

Cazul Covaliu, o temă pentru Curtea de Conturi a României şi ANI

Când a plecat la COSR,în 2016, Mihai Covaliu era comisar de poliţie, dar recent a fost avansat de către ministrul Marcel Vela, la propunerea lui George Cosac, la gradul de comisar şef. Pentru ce anume a fost avansat Mihai Covaliu, ce merite deosebite a avut în activitatea MAI şi ce sarcini de serviciu a făcut el pentru MAI, în ultimii trei ani, fiind la COSR? Sunt întrebări la care Curtea de Conturi a României va da un răspuns, mai ales că în aceşti ani a fost plătit din bani publici, dar a prestat activitate pentru o structură privată care n-are nicio legătură cu activitatea MAI. Dar oare Agenţia Naţională de Integritate n-are nimic de spus despre cazul Covaliu?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.