DEZVăLUIRI

Garda Națională de Mediu a confirmat deversarea ilegală a dejecţiilor de la groapa de gunoi Vidra-Ilfov


Garda Națională de Mediu a confirmat deversarea ilegală a dejecţiilor de la groapa de gunoi Vidra-Ilfov

Ion Teleanu | 2019-10-24 10:34

PUTEREA a semnalat de mai multe ori despre bomba ecologică pusă de ani buni la gropa de gunoi de la Vidra-Ilfov de către firma Eco Sud care, prin poluarea foarte puternică, periclitează zilnic sănătatea locuitorilor din localitătile Vidra, Sinteşti, Jilava și Berceni.

Numeroasele proteste și petiții ale activiștilor de mediu nu au rămas fără ecou, și, vara trecută, Garda Naţională de Mediu a rupt o verigă din această uriașă caracatiță a intereselor „ţesute” de firma Eco Sud Bucureşti în jurul gropii de gunoi de la Vidra,

 

30.000 de lei amendă pentru transport ilegal de deșeuri periculoase

Activiștii de mediu au stopat în această vară, cu ajutorul Poliției și a Gărzii Naționale de Mediu, deversarea unei cisterne de circa 20 de tone cu levigat, adică aceea zeamă de la groapa de gunoi de la Vidra, într-un canal colector din zona lacului de acumulare Mihăileşti-Giurgiu care se scurge în răul Argeș. Ulterior, Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Ilfov, confirmă acel transport ilegal de levigat provenit de la groapa de gunoi de la Vidra. Din Nota de constatare nr. 270/12.07.2019 a Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Ilfov reiese faptul că “autocisterna încărcată cu ape uzate provenite de la depozitul de gunoi Vidra, în cantitate de cc 19,30 mc,se afla staționată pe un drum tehnologic, în vecinătatea unei exploatați de agregate miniere, fără a putea stabili destinația finală și existând suspiciunea de descărcare ape uzate în locuri nepermise, respective în afara unei stații/instalații de epurare a apelor uzate,…neputand justifica prezența în zona lac Mihăilești, în condițiile deținerii unui Acord de deversare ape uzate, valabil până la 26.02.2020, pentru autocisterna identificată, emis pentru deversare ape uzate vidanjate la o stație de epurare autorizată” (vezi documentul în facsimil). Totodată, comisarul șef al Comisariatului Județean Ilfov, Emil Florin Grigore, precizează în adresa din 16.07.2019 către Garda Națională de Mediu că “au fost aplicate două sancțiuni în cuantum de 30.000 de lei” și că va fi “demarat în cel mai scurt timp un control de specialitate la operatorul economic care a expediat deșeurile apoase aflate în cisterna depistată în trafic”. Trebuie precizat că povestea gropii de gunoi de la Vidra opetate de către firma Eco Sud a început în urmă cu vreo 20 de ani, adică în 1999 pe vremea fostului primar general al Capitalei Viorel Lis.

 Bomba ecologică legumicolă

La ora actuală, se depozitează în continuare cantități uriașe de gunoaie la groapa de la Vidra, deși funcționează ilegal de mai mulți ani, iar extinderea acesteia s-a făcut pe lângă lege. Însă, marea problemă constă în faptul că aceste gunoaie au fost și sunt deversate necontrolat pe terenurile din jurul gropii de gunoi, transformând zona într-un focar uriaș de infecție, adică Vidra a devenit o adevărată bombă ecologică. Mai mult, cantitățile uriașe de gunoaie deversate în această zonă au condus la infestarea pânzei freatice, ceea ce a generat un dezastru ecologic fără precedent. Dar, mai grav este faptul că infiltrarea dejecțiilor de la gunoaie în pânza freatică aflată la doar câțiva metri adâncime a afectat și afectează în continuarea culturile de legume, în special cele de tomate, întrucât apa este utilizată pentru udatul legumelor, care, ulterior, sunt vândute prin intermediul unui mare lanţ comercial care operează pe piaţa românească.


Mai multe imagini:
Parerea ta...

DESTEPT
24 Oct 2019

Ce au facut 20 ani ? Cine ii despagubeste pe tarani inca 50 ani ? Primaria raspunde
CACARAU
24 Oct 2019

FIEREA pune taxa pe fumarit CA PE TIMPUL LUI PAZVANTEA CHIORU , prin taxarea functie de cat EURO are autoturismul. ASTA-I CURATA BATAIE DE JOC . RECHINI DE LA ADMINISTRATIA CAPITALEI VOR SA SE IMBOGATEASCA SI EI DIN IMPOZITUL PLATIT PENTRU POSESORII DE MASINI LA PRIMARIILE DE SECTOARE SI NU AU CUM, asa ca au infiintat taxa pe fumarit. FUNCATIE DE CE EURO ARE AUTOTURISMUL PROPRIETARUL POATE PLATI IN PLUS LA PRIMARIIA SA DE SECTOR SI NU LA HOTI SI BANDITI CARE PRADUIESC SI BANII PROVENITI DIN TAXA PE PARCARE PLATITA ZILNIC DE CETATENI. E NECESAR UN AUDIT PT A SE VEDEA CE S-A FACUT PANA IN PREZENT IN PRIMARIA CAPITALEI CU BANII INCASATI ZILNIC ,ADUNATI DIN PARCARI.
ROMANES
25 Oct 2019

Ia prons in fapt . Nu susliciuni . Realitatea . Inpuscati erau hoti la drumul mare
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.