DEZVăLUIRI

EXCLUSIV. Un consilier al ministrului Transporturilor, fost aghiotant al lui Stolojan, remunerat cu peste 9.000 de euro, adică de trei ori mai mult decât președintele României!


EXCLUSIV. Un consilier al ministrului Transporturilor, fost aghiotant al lui Stolojan, remunerat cu peste 9.000 de euro, adică de trei ori mai mult decât președintele României!

Ion Teleanu | 2020-03-24 16:27

La scurt timp după ce a devenit ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în cabinetul Orban, deputatul PNL de Sălaj, Lucian Bode, și-a adus o armată de consilieri, care mai de care mai „dalmațieni”.

Însă, de departe, cel mai controversat consilier al său este fostul aghiotant SPP al lui Teodor Stolojan, de pe vremea când acesta era premier, pensionarul MApN Corvin Nedelcu. Acesta are o mulțime de sinecuri plătite cu sume incredibile din bani publici, și imediat cum a ajuns la Ministerul Transporturilor a și fost „recompensat” cu două consilii de administrație, la două companii de top ale României - Compania Natională Aeroporturi București (CNAB) și Regia Autonomă „Administratia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA”

 

Nababul pensionar militar de la ASF

Când a ajuns consilierul lui Bode, anul trecut, fostul aghiotant a lui Stolojan era, și încă mai este, consilier al unui vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit ultimei declarații de avere din data de 21.01.2020, postată pe site-ul Romatsa SA (vezi documentul în facsimil), Corvin Nedelcu a fost remunerat de la ASF, pentru anul 2019, cu suma de 351.032 de lei, ceea ce a însemnat 29.252 de lei, adică circa 6.300 de euro pe lună. Numai că, în declarația de avere din 19.12.2019, postată pe site-ul CNAB (vezi documentul în facsmil), Corvin Nedelcu a precizat că a încasat de la ASF suma totală de 383.033 de lei, adică 31.919 lei pe lună, ceea ce ar reprezenta vreo 6.800 de euro. Poate, totuși, Agenția Națională de Integritate (ANI) să clarifice cum stă treabă cu veniturile de la ASF ale lui Corvin Nedelcu?

 

Fostul aghiotant al lui Stolojan încasează lunar mai mult decât președintele țării, premierul și șeful Senatului, la un loc

În declarația de avere de la ROMATSA, fostul aghiotant a lui Stolojan susține că a încasat de la această companie sumă de 6.129 de lei, ceea ce înseamnă că netul este 4.242 de lei. Însă, tot el susține că de la CNAB a încasat numai 1.110 lei, deși indemnizația netă de la CNAB este de 4.470 de lei. Astfel, din cele două consilii de administrație, Corvin Nedelcu încasează lunar 8.712 de lei, iar din postura de consilier al ministrului Transporturilor mai primește încă 2.174 de lei. În plus, ca pensionar militar mai beneficiază de o pensie lunară de 3.600 de lei. Practic, din cele trei sinecuri de la Ministerul Transporturilor, plus remunerația de nabab de la ASF și pensia militară, fostului aghiotant al lui Stolojan îi intră lunar în conturi 43.738 de lei, adică circa 9.300 de euro.  Trebuie precizat că președintele României, Klaus Iohannis, a fost remunerat anul trecut cu suma de 165.100 de lei, ceea ce reprezintă lunar 13.758 de lei, adică aproximativ 3.000 de euro. Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a câștigat în 2018 puțin mai mult decât Iohannis, adică 168.205 lei, ceea ce a însemnat 14.017 lei pe lună, adică cam tot vreo 3.000 de euro. În schimb, fostul premier Vasilica Viorica Dăncilă a câștigat lunar, anul trecut, 12.955 de lei, ceea ce a însemnat vreo 2.800 de euro. Ca atare, consilierul ministrului Lucian Bode câștigă lunar de trei ori mai mult decât președintele Klaus Iohannis sau mai mult decât șeful statului, premierul României și președintele Senatului la un loc. Incredibil, dar adevărat! Oare ce mare specialist în transporturi, aviație, aeroporturi și activități de supraveghere financiară este pensionarul militar Corvin Nedelcu, care-l însoțea pe Stolojan în drumeție pe munte? 

 

„Venerabilul” Corvin Nedelcu, ajuns peste noapte mare specialist în finanțe și transporturi

 

Despre Corvin Nedelcu se știe că este un fost ofițer de armată, trecut la SPP, unde s-a remarcat ca fiind aghiotantul lui Teodor Stolojan, pe vremea când acesta era premier. De fapt, la acea vreme, lui Stolojan îi plăcea să hoinărească prin munți, și nimeni din cei care-i asigurau paza nu prea voia să-l însoțească. Dar, într-un final, a fost ales să meargă Corvin Nedelcu, pe care cei din SPP îl botezaseră „Slinosu’”.

Ce legătură are un fost ofițer de armată, trecut pe la SPP, cu ROMATSA și CN Aeroporturi București? Cam niciuna. Decât poate recomandarea relațiilor de partid, adică PNL, fost PDL, și susținerea pe linie masonică, fiind cunoscut faptul că acesta, pe vremea când era secretar general al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, era venerabil în Loja „Izvorul Înțelepciunii”. După „lăsarea la vatră" din SPP, Nedelcu a devenit consilier juridic la Upetrom „1 Mai” Ploiești, societate privatizată ulterior în favoarea Aquafor Internațional, o firmă a omului de afaceri Gabriel Comănescu. De altfel, Nedelcu a fost angajatul firmelor Upetrom și Aquafor Internațional până în 2008.

În altă ordine de idei, trebuie subliniat și faptul că Nedelcu se laudă cu faptul că, în 2007, a fost cavalerul de onoare la cununia lui Vlad Stolojan, fiul fostului premier. Ulterior, ajungând la Ministerul Educației, printr-o ordonanță de urgență promovată, în 2010, o firmă controlată de el a intrat în posesia hotelului și restaurantului de la complexul Olimpia din Capitală. Practic, prin acea ordonanță, promovată chiar de el, Nedelcu a dat un tun financiar de mari proporții la Complexul Sportiv Olimpia din Capitală. Numele său a fost intens mediatizat în scandalul terenurilor de la Baza sportivă Olimpia, pe vremea guvernării Boc, adică prin anii 2009-2010, când ministru al Educației era Daniel Funeriu. 

„Nedelcu a fost axul central al acestei afaceri!”

În „Gazeta Sporturilor” de la acea vreme, Cătălin Tolontan relata cu lux de amănunte despre implicarea lui Corvin Nedelcu în afacerea terenurilor de la Olimpia: „Pe 2 decembrie 2010, tot Funeriu aprobă Referatul de oportunitate numărul 447 pentru achiziţionarea terenului, referat întocmit de Puiu Gîrbă, director în minister și care mai fusese semnat de Nedelcu și Melinte. Cu doar trei zile înainte, pe 30 noiembrie 2010, Funeriu fusese informat de către Corvin Nedelcu despre restituirea terenului în natură, primul pas al răscumpărării”.

Nedelcu, profil de servicii secrete

„Nedelcu a fost axul central al acestei afaceri”, spune o sursă a Gazetei. Mai mulţi directori din minister, printre care șeful de juridic Alin Cârstoiu, sunt vizaţi în raport.

Extrem de tânăr pentru postura de șef al juridicului la ANST, sub 30 de ani, Cârstoiu este un alt favorit al lui Nedelcu, „plus că s-a lăudat în Agenţie că e amic cu Alin Petrache”.

Nedelcu este descris ca om cu profil și acţiuni de servicii secrete, îndrăgostit de business. Mai multe surse susţin că asta este și îngrijorarea actuală a serviciilor secrete, ca instituţii: apetitul pentru afaceri al multor oameni de-ai lor le-a scăpat de sub control. Nu mai știe nimeni dacă se fac bani pentru servicii, pentru partide, sau bani personali.

Nedelcu l-a impresionat pe Funeriu - care l-a promovat -, prin „stilul său focusat, de rezolvator de probleme”, potrivit unei relatări din minister.

Momentul care a șocat lumea sportului

Fost angajat al SPP, Nedelcu a lucrat, din calitatea de angajat al ANST și apoi al ministerului Educaţiei, la un HG care a expus bazele sportive unor posibile schimbări de destinaţii, acest fiind „un moment care a șocat lumea sportului”.

În 2012, după schimbarea de Guvern, Nedelcu este concediat de la Ministerul Educaţiei și se ocupă, potrivit unei relatări din „Ziua de Constanţa”, de „logistica mișcării politice a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SIE”.

În ultima vreme a fost văzut de câteva ori la Palatul Cotroceni, ca vizitator al lui Funeriu, în prezent consilier al președintelui României.

A asistat la negocieri, fără să aibă dreptul

„Nedelcu a participat la negocierile de stabilire a preţului terenului de la Olimpia, deși nu avea nici o postură oficială în Comisia de negociere”, stă scris în constatările oficiale ale controlului făcut de către oamenii din ANST.

„Pe parcursul negocierilor, Nedelcu a fost tăcut ca o lebădă”, completează o sursă a Gazetei. „Directoarea Neagu de la Olimpia și cei din minister știau exact cât trebuie să plătească, iar ochii lui Nedelcu se mișcau urmărind concretizarea deal-ului de 24 de milioane de lei”, descrie sursa.

Așa s-a semnat actul care a parafat cea mai mare achiziţie de teren pentru o bază sportivă românească, în urma restituirii proprietăţii. Cea mai scumpă achiziție despre care n-a știut nimeni dintre cei care au finanțat-o. Doar câteva citate elocvente, din raportul de control, prezentate la vremea respectivă de Gazeta Sporturilor: „Se observă o urgentare nejustificată în încheierea acestei tranzacții imobiliare de la Clubul Olimpia”, „Prețul zonei era de 250 de euro pe metru, dar achiziția s-a făcut la 385 de euro pe metru”, „Toate acestea conduc la suspiciunea unui interes în încheierea acestei tranzacții”.


Documente:


Parerea ta...

PATRARU
24 Mar 2020

La Ministerul Transporturilor ca si la alte ministere tot felul de "recomandați" din teritoriu iau salarii nesimtite . Am vrut schimbare si am obtinut o jale mare. Rusine !
PATRARU
24 Mar 2020

La Ministerul Transporturilor ca si la alte ministere tot felul de "recomandați" din teritoriu iau salarii nesimtite . Am vrut schimbare si am obtinut o jale mare. Rusine !
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.