DEZVăLUIRI

EXCLUSIV. Protejatul Abramburicăi vrea, pe lângă lege, un al treilea mandat de rector al Universității Politehnica București


EXCLUSIV. Protejatul Abramburicăi vrea, pe lângă lege, un al treilea mandat de rector al Universității Politehnica București

Ion Teleanu | 2019-10-29 12:39

Prin interpretarea șmecherească și ilegală a Legii educației naționale nr.1/2011, controversatul rector al Universității Polititehnice București (UPB), senatorul PSD Mihnea Costoiu, protejatul Ecaterinei Andronescu, vrea să obțină un al treilea mandat de rector.

Suspendare pe lângă lege

Luni, într-o atmosferă festivă, protejatul de suflet al Ecaterinei Andronescu-Abramburica, Mihnea Costoiu, a fost ales, prin vot, pentru un al treilea mandat de rector al Universității Politehnice București, el fiind singurul candidat. Numai că, realegerea acestuia este ilegală și contravine flagrant prevederilor Legii educației naționale nr.1/2011. Astfel, articolul 213, alineatul 7, precizează foarte clar că „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de invățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Practic, o persoană poate fi rector numai pentru o perioadă de maxim opt ani. Însă, surpriză! Protejatul Ambramburicăi a mai solicitat un mandat pe motiv că, o perioadă de timp, a fost suspendat din funcția de rector pentru diverse probleme și, ca atare, nu a avut un al doilea mandat complet. Numai că, Legea nr. 1/2011 menționează, negru pe alb, la articolul 211, că „În cazul exercitării unei funcții de membru al Guvernului sau de secretar de stat, rectorul are obligația de a se suspenda din funcție pe perioada exercitării respectivei demnități”.

Însă, nu a fost cazul lui Mihnea Costoiu care, de la realegerea sa ca rector, în 2016, nu s-a aflat în niciuna dintre aceste două situații, adică de ministru sau de secretar de stat. Mai mult, la articolul 49 din Codul Muncii se stipulează că „În cazul suspendării contractului individual de muncă, se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”. Astfel, reiese foarte clar că suspendarea nu înseamnă că mandatul nu a fost unul complet. Practic, Costoiu a avut contract de rector cu UPB pentru patru ani, chiar dacă a fost suspendat ceva timp, iar contractual lui de rector se încheie în acest an.

Mihnea Costoiu a fost pentru prima oară ales rector al Universității Politehnica București în anul 2012, ca urmare a arajamentelor și susținerii venite din partea Ecaterinei Andronescu. La acea data, el menționa faptul că este doctorand al UPB, ceea ce era ilegal, întrucât un doctorand nu avea dreptul să fie rector. Dar așa a vrut Ambramburica și așa s-a întâmplat! Costoiu menționa în CV că este doctorand, dar nu era prea clar dacă din 2002 sau din 2010. Însă, un lucru este cert și anume că, în 2016, Costoiu incă se mai străduia să devină doctor. Dar, în 2016, el a candidat singur și a mai obținut un al doilea mandat de rector al UPB, tot cu sprijinul și implicarea Ecaterinei Andronescu. 

Al treilea mandat a lui Costoiu, la mâna viitorului ministru al Educației

Acum, după ce a fost înscăunat a treia oară, „prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților”, Mihnea Costoiu trebuie reconfirmat prin ordin de către ministrul Educației, în termen de 30 de zile de la data selecției. Cum la ora actuală, Ministerul Educației Naționale nu are ministru, rămâne de văzut dacă noul ministru care va veni va emite sau nu ordinul prin care Mihnea Costoiu vrea un al treilea mandat de rector, deși Legea educației naționale nu îi mai permite acest lucru. De asemenea, nu trebuie omis faptul că, în prezent, președinte al Senatului UPB este tocmai binefăcătoarea și susținătoarea lui Mihnea Costoiu, adică  Ecaterina Andronescu-Abramburica.

Elevul Costoiu, botezat „Iulian” de Securitate

Trebuie precizat ca în arhivele Securității s-a descoperit că Mihnea Costoiu a avut dosar de rețea și că a fost recrutat în anul 1988 pentru supravegherea informativă din cadrul liceului „Tudor Vladimirescu” din Targu Jiu. A semnat un angajament având numele conspirativ „Iulian”. Dar, pentru că nu s-au găsit informațiile furnizate de Costoiu, CNSAS nu i-a atribuit calitatea de colaborator al Securității. Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.