DEZVăLUIRI

EXCLUSIV. Președintele ANI: „Doar salariile polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar sunt confidențiale!”


EXCLUSIV. Președintele ANI: „Doar salariile polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar sunt confidențiale!”

Ion Teleanu | 2019-10-09 11:20

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că majoritatea șefilor din Ministerul Afacerilor Interne și din structurile subordonate acestei instituții, cum ar fi Poliția Română, Jandarmeria Română sau Poliția de Frontieră, și-au secretizat în declarația de avere cuantumul venitului realizat ca salariu în 2018.

Ca atare, PUTEREA a solicitat președintelui Agenției Naționale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, să precizeze dacă este legal sau nu ca veniturilor realizate din salariu de către polițiști, în special cei cu funcții de conducere, să fie secretizate. Președintele ANI, Bogdan Stan, a precizat pentru PUTEREA că „Potrivit art. 86, alin. (4) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale".

Practic, șeful ANI precizează foarte clar că doar salariile și soldele polițiștilor și lucrătorilor din penitenciare este confidențial și, ca atare, lucrătorii din Ministerul Afacerilor Interne și din structurile subordonate sunt obligați prin lege să le facă publice. Astfel, „Afișarea și menținerea declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a instituției, dacă această există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localităii unde sunt situate, adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii. Declarațiile de avere și declarațiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituției și a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestora și se arhivează potrivit legii”. Ca atare, șeful ANI precizează foarte clar că Ministerul Afacerilor Interne trebuie să respecte legea privind transparentizarea veniturilor realizate realizate din salariu, și, astfel, să posteze pe site-ul instituției declarațiile de avere cu salariul încasat în anul fiscal 2018.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.