DEZVăLUIRI

EXCLUSIV. Ludovic Orban şi Virgil Popescu au stricat CARITASUL „băieţilor deştepţi” din turism, girat şi năşit de PSD


EXCLUSIV. Ludovic Orban şi Virgil Popescu au stricat CARITASUL „băieţilor deştepţi” din turism, girat şi năşit de PSD

Ion Teleanu | 2020-04-28 23:19

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, şi secretarul de stat, Emil-Răzvan Pîrjol, sunt de vreo două săptămâni protagoniştii unui linşaj mediatic uriaş orchestrat de trei eterne „vuvuzele” care se erijează în „băieţii deştepţi” din zona turismului - Dragoş Anastasiu, Alin Burcea şi Răzvan Pascu, dintr-un motiv incredibil care ar trebui „analizat” de DNA.

Valeriu Steriu, săgeata din PSD a intereselor „băieţilor deştepţi” din turism

Cei doi demnitari mai sus menţionaţi, plus premierul Ludovic Orban, au fost linşaţi mediatic pentru că n-au fost de acord să promoveze o ordonanţă de urgenţă prin care să se finanţeze din bani publici un „CARITAS” al agenţiilor de turism afectate de pandemia de COVID-19. Pentru că Orban, Popescu şi Pîrjol au avut „tupeul” să le strice acest joc, cei trei „zmei” ai turismului s-au reorientat şi şi-au găsit imediat un susţinător în persoana traseistului politic Valeriu Steriu, fost purtător de cuvânt al PSD în era Dăncilă şi ex-consilier a lui Traian Băsescu. Acesta, direcţionat de către cei trei băieţi deştepţi din turism, a „ţesut”, la începutul lunii aprilie, un proiect de lege (vezi documentul în facsimil) care să fie aprobat de Parlament în regim de urgenţă „privind acordarea unor facilităţi sectorului turistic din România pentru ameliorarea efectelor negative generate de situaţia epidemiologică internaţională”. Numai că acest proiect de lege pe care vrea sa-l promoveze Valeriu Steriu, susţinut din umbră de către fostul ministru al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, este pe drumul obţinerii de semnături legale de la parlamentarii PSD, pentru ca să poată fi depus la Parlament ca iniţiativă parlamentară, şi astfel să intre pe circuitul legislativ.

Propunerea legislativă iniţiată de Steriu, la îndemnul celor trei „băieţi deştepţi” din turism, urmăreşte acordarea unor facilități operatorilor economici din sectorul turism, „în beneficiul acestora, al cetățenilor și agenților economici din sectorul HoReCa, vizând accesarea ulterioară a unor fonduri europene, diminuând impactul asupra bugetului de stat”. De asemenea, proiectul urmăreşte să reglementeze „o serie de facilități acordate operatorilor economici din turism de pe teritoriul României şi beneficiarilor de pachete de servicii de călătorie anulate ca urmare a pandemiei Covid-19”. Dar, atenţie, acest proiect de lege despre care nu se ştie la Ministerul Economiei, ascunde în cele şase puncte o serie de prevederi care favorizează pe faţă marilor agenţii de turism aruncând pisica moartă, adică despăgubirea turistului, în spatele agenţiilor revânzătoare. Mai mult, „băieţii deştepţi” vor să fie despăgubiţi de stat pe „vorbe”, adică fără să facă dovada achitării până la începerea epidemiei de COVID-19 a unor sume de bani către hotelieri, transportatori, parteneri externi etc. În plus, vor ca statul să le acorde vouchere compensatorii în schimbul sumelor datorate călătorilor, dar aceste să fie nemoninale.

Jongleria voucherelor nenominale

Aceste jonglerii ale Caritasului năşit de cei trei „băieţi deştepţi” sunt incluse în articolul 2 al proiectului plimbat pe la PSD, pentru semnături, de Valeriu Steriu. „Prin derogare de la prevederile art.13 alin.(3) si (4) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative și exercitarea dreptului beneficiarului de pachete de servicii de călătorie de a înceta contractul înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare, în sensul respectării prevederilor legale, comercianții vor oferi vouchere compensatorii în schimbul sumelor datorate călătorilor. Aceste vouchere vor fi nenominale”, se stipulează în proiectul de lege iniţiat de Steriu şi cei trei zmei ai turismului.

 

176 de agenţii de turism au sesizat Ministerul Economiei privind CARITASUL „băieţilor deştepţi

 

Numai că agenţiile revânzătoare s-au prins că vor fi ţepuite de către „băieţi deştepţi”, prin faptul că vor să mute responsabilitatea despăgubirii turistului la revânzători, deşi legea precizează foarte clar că întreaga răspundere pentru îndeplinirea prevederilor din contractul cu turistul îi revine agenţiei organizatoare, cea care a creat produsul turistic. De asemenea, revânzătorii au înţeles că vor fi şmecheriţi şi prin intermediul voucherelor compensatorii. Ca atare, 176 de agenţii de turism revânzătoare au transmis, recent, ministrului Virgil Popescu şi secretarului de stat care răspunde de Turism, Răzvan Pîrjol, o petiţie-apel (vezi documentul în facsimil) a „agențiilor de turism intermediare & organizatoare” pentru salvarea industriei de turism. Practic, cele 176 de agenţii propun Ministerului Economiei cinci măsuri prin care să se contureze o strategie clară privind repornirea turismului. Una dintre măsuri se referă la transparenţa plăţilor privind comercializarea pachetelor de servicii turistice şi anume „evidențierea situației concrete din piață: fiecare touroperator să demonstreze și să garanteze că plata avansurilor s-a făcut mai departe către furnizorii acestora: companii aeriene, hoteluri, touroperatori locali”. De asemenea, cele 176 de agenţii revânzătoare s-au prins de şmecheria „băieţilor deştepţi” cu voucherele şi îi avertizează pe Virgil Popescu şi pe Răzvan Pârjol că „în România însă, neexistând un cadru legal, este total de înțeles reticența turiștilor și inclusiv a noastră, a intermediarilor, de a accepta aceste vouchere, care pot deveni simple creanțe ce nu vor fi despăgubite”.

Cine nu doreşte platformă online?

Trebuie precizat că Ministerul Economiei a decis crearea unei platforme online pentru raportarea avansurilor plătite de către organizatori către partenerii externi, dar „băieţii deştepţi” au sărit ca arşi şi nici nu vor să audă de aşa ceva. De ce oare? Nu cumva pentru că au făcut plăţi în avans, în plus faţă de clauzele contractuale, ca să le scadă soldul şi astfel să se majoreze valoarea poliţelor de asigurare?

Alin Burcea: „Hai să facem o regulă, ca la mafie…”

Cei trei „băieţi deştepţi” - Dragoş Anastasiu, Alin Burcea şi Răzvan Pascu, care insistă să fie finanţat de către stat „Caritasul” pe care vor să-l legifereze prin Valeriu Steriu şi PSD, sunt cunoscuţi în lumea turismului pentru câteva „performanţe” cu iz penal.

Alin Burcea a fost „artificierul” care a pus Consiliul Concurenţei pe urmele agenţiilor de turism. Iar verificările Consiliului Consurenşei s-au soldat anul trecut cu amenzi uriaşe, în valoare 2,5 milioane de euro, pentru faptul că unele agenţii de turism s-au înțeles între ele să mențină ridicat prețul pachetelor turistice pe care le vindeau. Mai mult decât atât, acestea şi-au împărțit și locurile din avioane pentru zboruri de tip Charter, limitând în mod artificial oferta. Astfel au putut controla sau crește prețul de vânzare, iar la final turistul a fost cel obligat să cumpere mai scump. Investigaţia Consiliului Concurenţei a plecat de la o serie de afirmaţii incredibile ale lui Alin Burcea: „Ştiţi cum e ca la mafie, mânca-v-ar mama, hai să facem o regulă, ca la mafie. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm X. Gândiți-vă că dacă fraierul face turul la agenții, dacă prețul de vânzare e 590 și noi stabilim și putem să stabilim și se duce vorba bă, 2%, dacă el găsește 2% cedat de peste tot, într-un fel sau altul se închide cercul”, sunt cuvintele lui Alin Burcea,

Dragoş Anastasiu, omul lui Iohannis, şcolit de Gheară

Cea mai mare amendă dintre cele 12 agenţii de turism încluse în acest cartel pentru practici anticoncurenţiale a fost dată companiei controlate la acea vreme de către controversatul Dragoş Anastasiu. În ultimii ani, acesta se afişează în locuri publice sau în cercurile liberale ca fiind un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. Cum a ajuns Dragoş Anastasiu în anturajul lui Klaus Iohannis rămâne un mister, mai ales că este știut faptul că acesta a fost şi este un apropiat al controversatului afacerist Nicu Gheară (vezi FOTO).

 

Poate vorbeşte Maria Grapini despre Răzvan Pascu

 

Despre marile „performanţe” în domeniul turismului ale lui Răzvan Pascu, poate cel mai bine ar trebui să ne spună europarlamentarul Maria Grapini, dar şi unii demnitari care s-au perindat în ultimii ani pe la butoanele turismului. Iar ceea ce a făcut recent, prin difuzarea în spaţiul public a unei convorbiri private cu secretarul de stat Răzvan Pîrjol, spune totul despre cine este Răzvan Pascu şi ce îl recomandă ca un mare specialist în turism.Parerea ta...

UN CETATEAN
29 Apr 2020

Daca Fiscul ar lua atent la bani marunti toate afacerile din turism, ar descoperi o uriasa evaziune fiscala, de la asa zisi mari investitori hotelieri la cei mici din turismul rural.
GABRIEL FLOREA
29 Apr 2020

Chiar si daca ar fi adevarat, autorul articolului, domnul Ion Teleanu, se indeparteaza grav de codul de etica jurnalistica. Foloseste un limbaj injurios, aduce acuze nefondate si manipuleaza grav. Mentionez ca nu am nicio legatura cu cei trei protagonisti ai intamplarii mentionate, dar am o problema cu "jurnalismul" la comanda, incisiv si acuzator.
CALATORUL
30 Apr 2020

A ajuns si turismul, datorita PSD-ului o vaca de muls pentu unele partide
UN SIMPLU OM
30 Apr 2020

Săptămâna trecuta a circulat un link cu acces la un tabel prin intermediul căruia li s-a cerut agențiilor de turism să se alăturăm demersului de a trimite o scrisoare deschisă Primului Ministru, în vederea soluționării situației critice în care se află această breaslă. Rezultatul îl puteți vedea mai sus. Nu știu dacă acesta era scopul demersului, dar, din păcate unii se folosesc de bunele intenții ale semnatarilor, pentru a terfeli o întreagă industrie.
OBSERVATOR
30 Apr 2020

Folositi un demers cu bune intentii al agentiilor intr-o rafuiala de culise care nu are legatura cu acestea. Iar baietii destepti nu sunt doar trei (sau cei trei) doar cu acestia aveti ceva de impartit ! Acum, sa fim seriosi, ii dati prea mult credit lui Pascu!
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.