DEZVăLUIRI

EXCLUSIV. Cum sabotează Guvernul mediul de afaceri și pe președintele Klaus Iohannis


EXCLUSIV. Cum sabotează Guvernul mediul de afaceri și pe președintele Klaus Iohannis

Ion Teleanu | 2020-03-18 13:07

În decretul semnat de președintele Klaus Iohannis, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, se menționează foarte clar la Anexa 1, capitolul 2, punctul 12 că „Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative”.

Numai că, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, condus de către Virgil Popescu a „țesut”un proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea de certificate de situație de urgență (CSU) (vezi documentul în facsimil) prin care efectiv își bate joc de mediul de afaceri, dar mai ales de președintele Klaus Iohannis, care a stipulat foarte clar în decret ce trebuie făcut într-o asemenea situație.

Prevederile birocratice blochează emiterea certificatelor de situații de urgență

În proiectul de hotărâre inițiat de ministerul condus de Virgil Popescu, care va fi supus miercuri aprobării Guvernului, se stipulează o serie de prevederi birocratice care efectiv blochează acordarea certificatelor de situație de urgență. Proiectul de hotărâre menționează că „Cererea și documentele justificative vor fi introduse on-line într-o platformă care va funcționa în termen de 5 zile de la publicarea în M.Of. a Hotărârii de Guvern (art. 2 alin. 1 și art.6 alin. 1)”, ceea ce înseamnă că este posibil ca platforma să fie funcțională în jurul datei de 27.03.2020. De asemenea, se stipulează că Codurile CAEN eligibile vor fi stabilite prin Ordin al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ordin care trebuie și el publicat conform art. 6 alin.2 din Decretul 195/2020. Totodată, trebuiau stabilite prin H.G și lista codurilor CAEN.

Aberanta justificare a veniturilor prin balanță

Având în vedere faptul că, din data de 18.03.2020, se închid activitățile conform Ordinului militar din data de 17.03.2020 trebuie să fie emise certificatele fără acte contabile justificative fiind foarte limpede că dacă se interzice activitatea este clar că veniturile sunt „0”. Pentru activitățile care se închid prin Ordin militar, certificatul de situație de urgență trebuie emis în baza Ordinului militar fără proceduri birocratice. Mai mult, pentru domeniile turism/horeca trebuie emise certificate de situații de urgență doar în baza unei cereri, fiind de notorietate că aceste domenii sunt afectate. Cum faci dovada scăderii veniturilor pe luna martie 2020 cu balanța, când se știe foarte bine că balanța se încheie la sfârșitul unei luni contabile?

Observații pertinente, dar blocate de aberații birocratice 

Potrivit unor oficiali ai Băncii Naționale a României, dar și ai Ministerul de Finanțe, acest proiect de hotărâre este elaborat de specialiști din Guvern care nu au cunoștințe minime de legislație privind funcționarea unei societăți comerciale, și acest lucru reiese foarte clar din proiect. Astfel, certificatul de urgență se acordă doar pe perioada stării de urgență stabilită prin Decretul președintelui României, conform articolului 3, punctul 5. Dar, articolul 12 din Decretul președintelui României, dă posibilitatea emiterii certificatului de urgență pe întreaga perioadă în care activitatea este afectată, în contextual pandemiei COVID-19. În schimb, Hotărârea propusă de Ministerul Economiei limitează perioada doar la perioada stării de urgență cuprinsă în Decretul președintelui României. Practic, în această perioadă extrem de dificilă, Guvernul în loc să simplifice procedurile mai mult le birocratizează, ceea ce va scandaliza la culme mediul de afaceri. De aceea, oamenii de afaceri au ridicat o serie de obiecții extrem de pertinente la acest proiect care ar trebui să îi ajute, cât de cât, să-și salveze afacerile, nu să le îngroape prin proceduri birocratice. Astfel, trebuie stabiltă lista CAEN-urilor prin alt Ordin, care nu se știe când va fi dat, și ca atare nu se va aplica H.G.-ul. De asemenea, se așteaptă 5 zile să se furnizeze o platformă care, potrivit informațiilor noastre, trebuie achiziționată de la un anumit furnizor. Mai mult, se solicită documente justificative care nu pot fi întocmite pentru luna martie 2020, ținând cont de faptul că veniturile lunii martie înregistrează o scăderea drastică până la venituri „0”. În plus, se limitează perioada de stare de urgență prin H.G, ceea ce nu este în regulă. Ca urmare a acestor proceduri birocratice „țesute” în birourile Ministerului Economiei, poți aștepta și până la 20 de zile lucrătoare pentru emiterea certificatului de stare de urgență, și astfel poți obține acest certificat abia pe la sfârșitul lunii aprilie 2020, când probabil afacerile afectate vor fi deja toate închise.


Documente:


Parerea ta...

CETATEAN
19 Mar 2020

Nu o mai balaciti atita . Desfintareasi , restructurarea , desfintarea , a circa 500 000 de posturu din administratie si primari . Comasarea primariilor . Trecerea ka legea obligatorie a 300 parlamentari
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.