DESTINATION: BUCHAREST

Muzeul kitsch-ului românesc


Muzeul kitsch-ului românesc

Florentin Dincă | 2019-12-18 16:11


Muzeul kitsch-ului românesc

 

 


Muzeul kitsch-ului românesc

 Muzeul Kitsch-ului românesc

Cei interesați să afle mai multe despre viața în „Epoca de Aur” - numele sub care mai este cunoscută perioada de dinainte de 1989, sau chiar cei nostalgici după acele vremuri, au de aproximativ doi ani și jumătate motive de bucurie. Şi asta pentru că, în Centrul Vechi al Bucureştiului, pe Strada Covaci, s-a deschis un Muzeu al Kitsch-ului, al patrulea de acest gen din lume.

Aşa cum îi spune şi denumirea, muzeul este dedicat exponatelor kitsch care au marcat o parte din perioada comunistă și chiar din cea post-comunistă a istoriei României, mai exact anii 1980-2000. Pentru cei care nu stăpânesc semnificaţia termenului de kitsch, există întotdeauna dicționarul, iar de acolo vor afla că termenul de „Kitsch” definește un obiect decorativ de prost gust, odios chiar, sau o reproducere de slabă factură a unor obiecte de artă sau a unor branduri celebre.

De la intrare, turistul este introdus într-o atmosferă specifică acestei perioade și este întâmpinat de legendarul personaj horror Dracula. Cele peste 400 de obiecte ale muzeului sunt grupate în şapte categorii: kitsch Dracula, kitsch religios, kitsch Epoca de Aur, kitsch designul interior, kitsch gipsy, kitsch modern şi ultima categorie este dedicată artiştilor care vor să îşi expună aici lucrările de gen.

Proprietarul locaţiei, omul care a investit o sumă importantă în ineditul muzeu, şi-a pus la bătaie arhiva personală, adunată de-a lungul anilor din multe târguri de vechituri, din ţară şi din străinătate, din magazine vechi de provincie sau de la alţi colecţionari de astfel de obiecte.  Pentru a îmbogăţi colecţia de la Muzeul Kitsch-ului, a adresat chiar și artiştilor un apel: cei care doresc să-şi expună colecţiile în galeria din cadrul muzeului, o pot face cu singură condiţie, „operele” să fie neapărat kitchoase.


Muzeul kitsch-ului românesc

Exponate din Muzeul Kitsch-ului românesc

Mobilier, carpete, covoare, cuverturi, ceasuri vechi, bibelouri, obiecte vestimentare, mileuri, veselă şi servicii de cafea din porţelan, televizoare alb-negru, casetofoane şi magnetofoane, felurite statuete, tablouri, fotografii şi ilustrate, multe dintre ele „vedete” în epocă, pot fi admirate de toţi cei care trec pragul Muzeului Kitsch-ului din Capitală.

Cei mai mulţi dintre vizitatori sunt turişti, iar dintre aceștia majoritatea sunt străini. Și cum, anul viitor, Bucureştiul găzduieşte patru meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal EURO 2020, numărul turiștilor străini care vor vizita Muzeul Kitsch-ului va fi cu siguranță în creștere. Pentru toți aceștia, dar și pentru vizitatorii români tineri, care spre norocul lor nu au trăit acele vremuri, exponatele din muzeu reprezintă o „fereastră” deschisă către o epocă nu chiar atât de demult apusă.

Preţul biletului de intrare este de 30 de lei pentru străini, iar pentru români prețul este cu 10 lei mai mic. Explicaţia o dă chiar proprietarul muzeului, în opinia căruia, chiar dacă prețul întreg nu este unul prohibitiv, cetățenii români au dreptul la un discount, pentru că ei sunt expuși în fiecare moment kitsch-ului încă prea prezent în realitatea din jur.

 


Muzeul kitsch-ului românesc  

 Exponh-ului românescate din Muzeul Kitsc

Partea bună este că în muzeu nu sunt restricțiile pe care le găsești în alte locuri, spre exemplu, îți este permis să filmezi liber, să faci câte fotografii vrei, eventual cu „Răpirea din Serai” pe fundal,  te poți așeza unde consideri, poți atinge exponatele, ba chiar ai posibilitatea să te joci „Super Mario” pe o falsă consolă Nintendo.

În cadrul muzeului au loc inclusiv proiecţii de filme mai vechi, care au făcut însă furori în perioada imediat post-comunistă, cum este cazul peliculelor „Terminator 2” sau „Naşul”, iar pentru a crea autenticitate, spectatorii pot consuma liniștiți seminţe prăjite de floarea soarelui şi sucuri răcoritoare la sticlă mică.

La Muzeul Kitsch-ului sunt organizate chiar şi petreceri tematice, în special vinerea şi sâmbăta seara. Sindrofiile se ţin în galeria de artă poziţionată la mansarda clădirii, iar dacă numărul de invitaţi este prea mare, dar oricum nu mai mare de 80 de persoane, atunci întreg muzeul va fi pus la dispoziţia acestora, la preţ promotional, iar proprietarul garantează o atmosferă „ca la bairamurile de altădată”. Drept mărturie că așa stăteau lucrurile, meniul este alcătuit din sandwich-uri cu salam și aperitive reci care atunci erau „piesele” de bază, urmate de bere, vin sau băuturi răcoritore.

Petrecerile tematice fac parte dintr-un program interactiv, al cărui titlu sună mobilizator și ușor misterios – „Experimentează petrecerile #capevremuri”.

Mai mult, vizitatorii au acum chiar și posibilitatea de a-și confecţiona, în interiorul muzeului, propriul kitsch. Dacă la final este unul reuşit, adică hidos de-a dreptul, capătă instant calitatea de exponat permanent în cadrul muzeului.

Poate părea greu de crezut, dar la puțin timp după inaugurare, Muzeul Kitsch-ului a fost jefuit. O statuetă, reprezentând un leu aurit, amplasată chiar la intrarea în locaţie, a fost furată într-o dimineaţă de trei indivizi, e drept, aflaţi în stare de ebrietate. Plângerea făcută la Poliţie sau cine ştie, poate recompensa inedită oferită de proprietarul muzeului - o carpetă originală cu „Răpirea din Serai”, a dat roade. Statueta a fost returnată de o persoană care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea şi nici nu a dorit să spună cum a ajuns obiectul în posesia sa.  Ușor „avariată” în urma peripețiilor prin care a trecut, statuia a fost în cele din urmă refăcută şi se află astăzi, din nou, la intrarea în muzeu, gata să întâmpine vizitatorii.

 


Muzeul kitsch-ului românesc

Exponate din Muzeul Kitsch-ului românesc

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 


Muzeul kitsch-ului românescParerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.