DESTINATION: BUCHAREST

Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

Gabriela Dumba | 2019-12-20 10:10


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 

Renumitele sărmăluțe

Oriunde ai merge în lume, din Atena și până în Bali, din Roma și până în Dubai, imediat ce dezvălui că ești român, vei auzi următoarele: Nadia, Hagi, Halep și sarmale.Vei fi suprins să constați că interlocutorul tău străin ori a fost în România, cel puțin o dată, ori are un prieten care i-a spus cât de bune sunt sarmalele cu mamăligă, ciorba de burtă și mititeii. Deși nu sunt feluri de mâncare 100% românești, ele au fost adaptate în timp și aduse la perfecțiune, am putea spune, din moment ce turismul culinar, în București și în țară, este într-o expansiune continuă. Chiar dacă am împrumutat zacusca de la bulgari, ciorba de perișoare de la turci sau musacaua de la greci, la noi au gusturi mai bogate și, culmea, acest lucru este realizat cu mai puține condimente decât în rețetele originale, fapt tot mai apreciat de turiștii care ne vizitează țara.

 Dacă, în anii trecuți, cei mai mulți turiști veneau în București pentru Casa Poporului și distracția din Centrul Vechi, majoritatea agențiilor de turism primesc astăzi cereri și pentru pachete ce includ tururi gastronomice prin restaurantele Capitalei. Preparatelor românești li s-a dus deja faima peste hotare, și cum „un turist mulțumit aduce după el alți zece”, iată că numărul străinilor fascinați de bucătăria românească a început să crească, mulți dintre ei fiind nerăbdători să guste mititeii cu muștar, ciorba de burtă, celebrele sarmale cu mămăliguță sau tradiționalul cozonac.

Și din acest punct de vedere, Bucureștiul este privit drept o destinație completă de vacanță, fie ea și una de trei zile, de vineri până duminică, city break-urile fiind extrem de căutate de turiștii germani, austrieci, olandezi, greci sau englezi. Cei mai mulți dintre ei revin pentru perioade mai lungi de timp, însă inițial ajung în București pe baza recomandărilor primite de la prieteni. Aud că aici distracția este ca nicăieri în Europa, oamenii sunt primitori, locurile sunt pline de istorie, iar mâncarea este de excepție. Și ce compliment mai mare poate primi bucătăria românească, dacă nu din partea unui englez care laudă iahnia de fasole cu ciolan, a unui german fascinat de cârnați și slănină sau a unui grec hotărât să lase ouzo pentru țuică și tzatziki pentru o porție de sarmale.


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 

 

Fasole cu ciolan

Datorită acestui aflux de turiști străini, în Capitală s-au deschis în ultimii ani zeci de restaurante, unele mai frumoase decât altele, cu meniuri bogate care pot concura oricând cu locații celebre din Europa. Un lucru totuși ne deosebește și ne servește drept avantaj: în București poți găsi oricând burgeri, paste sau pizza, însă la Londra, Atena, Paris sau Milano nu găsești rața noastră pe varză, pasta de jumări pe pâine prăjită ca-n Ardeal, pomana porcului, storceagul ca la Sfântu Gheorghe, ciorba de perișoare cu smântână și ardei iute, ciorba de fasole cu afumătură, ardeii umpluți cu carne și orez și nici sarmalele rumenite, pentru care unii gurmanzi sunt în stare să zboare ore bune până la București. Și apropo de gurmanzi, proprietarul unui restaurant cu mâncare tradițională din Capitală povestea că a primit o comandă pentru 1.000 de sarmale umplute cu carne de vită, din partea unor turiști veniți din Israel care voiau să le ducă prietenilor de acasă. Atât li s-au părut de bune!

În luna decembrie, la mare căutare în restaurantele din București sunt preparatele tradițional românești, din carne de porc - caltaboș, tobă, lebăr, jumări, piftie, cârnați, dar mai ales slănina cu ceapă roșie și telemea de oaie alături.


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 

 

Platou tradițional românesc

Cât privește dulciurile de sezon, este adevărat că italienii au panettone, însă în locul celor câțiva fulgi de ciocolată, gospodinele din România pun cacao din belșug în aluatul frământat ore bune, stafide, nucă multă, mac, ouă bătute deasupra, apoi la copt și în final iese un cozonac auriu și delicios.

Tot un desert specific românesc, dar caracteristic unei alte perioade a anului, este reprezentat de Mucenici. Pregătiți din aluat dulce, copt în cuptor, în forma cifrei opt și apoi „înveliți” în sirop din miere, în varianta moldovenească, sau sub forma a ceea ce unii numesc „supă de mucenici” sau „mucenici muntenești”. Aceștia pot fi cumpărați din magazin (opturi micuțe din aluat uscat) și fierți în apă cu zahăr, nucă, scorțișoară și coajă de lămâie. Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici.

Când e vorba de desert, la mare căutare printre turiștii străini care trec pragul restaurantelor cu mâncare tradițonală este și coliva, un amestec din grâu fiert, îndulcit, cu nucă și diverse arome.

În Capitală, nu sunt deloc puține locurile în care turiștii străini pot cunoaște bucătăria românească adevărată, cu rețete păstrate din vechime, întocmai cum găteau străbunicii și bunicii noștri.

Unul dintre restaurantele din București foarte apreciate pentru preparatele de bucătărie românească este Caru’ cu bere. Situat în Centrul Vechi, acesta are și un motto care te pune pe loc în temă – „N-ai tu atâtea papile gustative câte feluri de mâncare şi, prin urmare, gusturi avem noi la Caru’ cu bere”.

De la Fasole făcăluită și Supă de găină cu tăieței de casă, la Mizilic românesc (Cârnați Babic, cârnați Pleșcoi, cașcaval, ceapă verde, telemea de vacă, lebăr, măsline, roșii, slăninuță) și Gustarea voinicului (Pastă de jumări, ceapă roșie, castravete murat, pâine de casă), aici găsești tot ce ține de bucătăria tradițională.

Nu trebuie să ocoliți nici Tochitura moldovenească servită cu mămăliguţă şi brânză rasă, Tocănița de hribi sau Papanaşii delicioşi cu brânză dulce, smântână şi dulceaţă.


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 

 

Delicioșii papanași

Într-o discuție despre mâncarea tradițional românească, nu putem ocoli Locanta Jariștea, aici unde visul Kerei Calița de a păstra un loc cu parfum de epocă și preparate interbelice rezistă de aproape 30 de ani.

Prin decorul unic în Bucureşti, care recompune sugestiv interioarele din perioada 1860 la 1940, prin meniul bogat, cu sofisticate şi, în acelaşi timp, savuroase trimiteri la gastronomia de odinioară, o cină la Locanta Jariștea este, inevitabil, o experiență de neuitat.

Frunzărind meniul, îți atrag atenția: jumările de somn cu mămăligă cu cremă de usturoi, saramura de crap, pastrama de oaie la tigaie şi cârnaţi de casă cu mămăligă, ardei iute şi murături, aspicul de bibilică dichisit cu pătrunjel verde sau papiotele de șalău sălbatic îndopat cu spanac.

În categoria restaurantelor cu mâncare tradițională, dar ușor reinterpretată, cu elemente moderne doar atât cât să nu-i schimbe povestea, intră și Mahala. În meniul acestuia găsim: somn în mălai cu urzici usturoiate și mămăligă, cocoșel în crustă cu piure de cartofi, pulpă de rață din garniță cu pâsat, găluște cu prune sau colivă.

Să nu uităm de rețetele vechi de 100 de ani din meniul restaurantului Lacrimi și Sfinți, păstorit de atât de cunoscutul Mircea Dinescu. Unde altundeva am putea mânca Jumări Universitare sau Cornulețe Senzaționale? Sau Saramură din crap de Dunăre cu ardei copți, usturoi și mămăligă și Fileu de somn de captură cu busuioc și capere, tras la tigaie, în vin? Dar cârnați din carne de gâscă, capră, porc și vițel, condimentați cu ierburi vine și fripți la grătar?

Hanu’ lui Manuc nu poate lipsi dintr-o poveste despre gastronomia fascinantă a Micului Paris. Un han adevărat, aflat în centrul orașului, cu o istorie de peste două secole. Locul este impregnat de spiritul vechilor caravanseraiuri, iar ceea ce citim în meniu pare o poezie din alte vremuri - Splendoarea porcului cu scânteie roșie (în traducere liberă, slăninuță de porc cu ceapă roșie), Borș de curcan fanariot, Cununa lui Manuc (cotlet de miel cu mirodenii), Pohtele Duduii (codițe de purcel rumenite la cuptor) sau Ciubota curcanului (pulpă de curcan rumenit la cuptor, cu vin roșu).

Nu în cele din urmă, treceți pe lista periplului culinar prin București și restaurantul La Mama, născut din nevoia gurmandului Cătălin Mahu de a mânca bine, „ca la mama acasă”, într-un oraș în care fast food-ul face legea. În meniul atent îngrijit de Mahu găsim de la tradiționalele zacuscă, salată de vinete, salată de icre, fasole bătută, mămăliguță cu brânză și smântână și până la ciorbe și supe specifice bucătăriei românești, biban de mare și păstrăv românesc preparați în diferite feluri, pastramă de oaie, mititei, cârnați de Pleșcoi, ciolan afumat pe iahnie de fasole, gulaș ardelenesc, sarmale – bineînțeles!, carne la garniță, rață pe varză sau ciulama cu mămăligă.

Italienii cărora li se face dor de pastele de acasă, au în București Pippo’s, la doi pași de Piața Victoriei, trattoria lui Giuseppe, alintat Pippo, italian get-beget îndrăgostit de București.

La Souk mergeți atunci când vă este poftă de bucătăria arabă, de humus cu ulei de trufe sau kafka, iar la Yasou România vă așteaptă delicii grecești, de la Saganaki și Calamari pane, până la Tirokafteri, frigărui cu creveți și caracatiță și baclava grecească.

Iar dacă vreți să vedeți ce gust are mâncarea turcească în București, faceți o rezervare la Divan! Găsiți aici Ișkembe (faimoara ciorbă de burtă după reteța turcească tradițională), Acili Ezme (roșii tocate cu ardei roșu, ceapă, pătrunjel și sos de rodie), Yaprak Sarma (sarmale în foi de viță, cu orez, muguri de pin și coacăze), Pide cu cașcaval, roșii și ciuperci, Kebap picant din carne de vită sau Chiftele la grătar din carne de oaie. Și, desigur, Katmer (plăcintă tradițională cu caimac și fistic), Sutlac și Gullac!

 


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 

 

Tochitură moldovenească

 

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

 


Bucureștiul gastronomic, farmecul cosmopolit al Micului Paris

 



Parerea ta...

Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.