DESTINATION: BUCHAREST

Bucureștiul asiatic culinar


Bucureștiul asiatic culinar

Gabriela Dumba | 2019-12-18 11:00


Bucureștiul asiatic culinar

 

 


Bucureștiul asiatic culinar

Mâncarea asiatică a câştigat popularitate în ultimii ani şi în Bucureşti

În ultimii ani, şi-a cam pierdut din popularitate fasolea bătută în detrimentul humusului, tecile de fasole verde în faţa edamamelor, iar cei care comandau pe vremuri ciorba de peşte, se uită acum în meniu după supa Tom Yum. Şi pentru că „nici o masă fără peşte” este regula de aur a unui stil de viaţă sănătos, sushi se află pe buzele şi, mai ales, în farfuriile tuturor celor care preferă gustările sănătoase, cu puţine calorii. Şi, desigur, în mare trend culinar! Din acest punct de vedere, nici o grijă, Bucureştiul găzduieşte numeroase restaurante cu specific asiatic, pentru toate gusturile şi buzunarele!

În zona Dorobanţi avem Tuk Tuk, restaurant cu mâncare thailandează, pentru cei care au nostalgii legate de preparatele savurate în timpul vacanţelor exotice din Asia. Dacă vă este dor de curry condimentat „ca la mama lui”, Stir Fry Chilli Squid și pulpă de raţă cu sos de alune, aici este locul potrivit.

Pentru varianta masterchef a preparatelor tradiţionale thailandeze, faceţi o rezervare la Kunnai, restaurant thailandez de lux, din zona Grivița-Mihalache. Tom Yam Goong Khun Chai, adică o supă tradițională cu creveți, ce conține “creveți, galangal, lemongrass, frunze de kaffir lime, ciuperci, ardei iute, coriandru, suc de lime” are toate aromele Thailandei într-o farfurie. Desigur, foarte picantă! Puteţi stinge picantul care v-a amorţit limba cu “Thod Mun Goong Lang Wang” sau, altfel spus, creveți pane, serviți alături de sos cu aromă de miere. Atenţie, precizaţi bucătarului să renunţe la condimentele picante!

Pentru cei care adoră mâncarea japoneză la fel de mult ca şi ei, Iulian şi Andrei au deschis, în 2014, Zen Sushi, restaurant cu cea mai variată „colecţie” de sushi din Bucureşti. Până şi cunoscătorii se întreabă, răsfoind meniul, ce gust are Eel Nigiri – pe româneşte „ţipar pe orez” sau Tobiko Gunkan, altfel zis „icre de peşte zburător cu orez”. Printre cele mai comandate preparate se numără Spicy Salmon Tempura Maki (rolă pane cu somon, ceapă verde, usturoi, susan și sos picant), California Maki (rolă cu avocado, castravete, dovlecel dulce japonez, omletă, ciuperci shiitake și crab), dar şi supele speciale japoneze – Sea Food Udon (paste japoneze din orez, alge de mare, ciuperci, ceapă verde proaspătă, crevete, somon, caracatiță, sepie) sau celebra Miso Soup (supă tradițională japoneză cu alge de mare, tofu şi ceapă verde).

Cei care preferă bucătăria coreeană, găsesc în apropierea Arcului de Triumf restaurantul Seoul. Un vechi proverb coreean spune că „Alimentul este medicament, iar mâncarea este opera Cerului”. Astfel, în bucătăria coreeană, nimic nu se găteşte la întâmplare, pe fugă şi fără o implicare totală a chef-ului. În bucătăria tradiţională coreeană, se apelează la arta asiatică a celor cinci gusturi: dulce, acru, iute, sărat şi amar, iar ingredientele principale ale tuturor felurilor de mâncare (varza, uleiuri de soia şi de susan, orez, peşte, ceapă verde, alge şi fructe de mare) sunt meticulos combinate, aşa încât farfuria să arate ca o operă de artă.

Unul dintre preparatele-vedetă ale bucătăriei coreene este Kimchi, foarte apreciat pentru conţinutul ridicat de fibre şi vitamica C.

Kimchi poate fi încadrat în categoria legumelor murate, cunoscute peste tot în lume şi se înrudeşte cu varza acră românească. În meniul Seoul găsim Mandu (pacheţele de primăvară prăjite), Dubu Kimci (tofu cu Kimci, legume si carne de porc – picant), Ramion (noodles coreeni), Bibimbab (orez cu legume proaspete şi carne, servit cu sos iute) sau Hemulcim (fructe de mare înăbuşite în sos picant şi muguri de fasole).

Cine a fost în Vietnam şi suspină după celebra supă Pho, trebuie să ştie că o găseşte la Toàn's. Supa conține tăiței de orez, carne de vită, ceapă, germeni de fasole, coriandru, ardei iute și diverse alte verdețuri asiatice şi este cel mai cunoscut preparat vietnamez.


Bucureștiul asiatic culinar

 Supa Ramen este un preparat extrem de apreciat printre iubitorii de mâncare asiatică

Mâncarea indiană are şi ea un loc special în Bucureşti, respectiv restaurantul Haveli, condus de un proprietar pakistanez şi unde gătesc trei bucatari indieni. Iubitorii de mâncare indiană au de ales între Papadoms, Aloo Mutter (cartofi şi mazăre gătite în sos de ceapă şi roşii), Paneer Makhani (brânză cu sos tomat și unt), Chicken Madras (pui dezosat în sos de nucă de cocos) sau Channa Gosht (miel cu năut) şi Lamb Biryani (orez cu miel si condimente).

Taj e cel mai vechi restaurant indian din București, deschis de 15 ani în Calea 13 septembrie din București. Chef-ul Rajiv Sharma Kumar, maestru în bucătăria restaurantului indian Taj, spune că preferatele românilor sunt mâncărurile cu carne de pui și sos curry, lipiile indiene și orezul basmati.

Pe de altă parte, Mohamed Murad, proprietarul restaurantului Mandaloun, este libanezul care a introdus în București dieta cu shaorma. O vizită la Mandaloun este nu doar o experiență gastronomică inedită, ci și una culturală, interculturală, mai precis spus, antropologică. Printre specialitățile libaneze oferite de Chef Laurențiu Drăgănoiu și Chef Ahmed Sankari se numără Habra Nayyet, un tip de carne tocată, negătită, condimentată și consumată cu pastă de usturoi – tocăniță de berbecuț.

Pe Delea Nouă, găsiți restaurantul chinezesc Tao, cu specific „all you can eat”. Cei care i-au trecut pragul spun că mâncarea vine foarte rapid – la urma urmei, bucătăria chinezească este renumită pentru timpul foarte scurt de coacere a preparatelor, dar și că porțiile sunt foarte mari, „detaliu” decisiv pentru gurmanzi. Aici găsiți chiar de toate, de la urechi de lemn în diverse combinații, celebra supă chinezească, rață crocantă sau vita neagră picantă. Vegetarienii au și ei de unde alege, pentru că în meniul Tao vor găsi pachețele cu legume, în diverse variante, precum și brânză din soia cu ceapă și legume.


Bucureștiul asiatic culinar

 

Sushi este unul dintre pricipalele simboluri ale Japoniei

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 


Bucureștiul asiatic culinar



Parerea ta...

SPECIALITATE VâNăTOREASCă
18 Dec 2019

Bucureștiul are foarte multi maidanezi fie de rasa sau mai putin de rasa, prin ale lor centre . Ziua de maine sau de ce nu chiar de an nou! Bucureșteanul cu ștaif va manca noile preparate chinezești frigărui maidanez sălbatic
Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.



0.0767