◀ SOCIAL

Ateneul Român, imaginea-emblemă a Capitalei

Z.P. | 2018-12-05 10:01
Ateneul Român, imaginea-emblemă a Capitalei

În anul în care România își sărbătorește Centenarul, una din clădirile cele mai reprezentative pentru București și pentru întreaga țară - Ateneul Român -, împlinește venerabila vârstă de 130 de ani.


Ateneul Român, imaginea-emblemă a Capitalei

Edificiul, care astăzi adăpostește Sala de concerte și Filarmonica “George Enescu”, este așezat în zona centrală a Bucureștiului, între două vechi bulevarde: Calea Victoriei și Gheorghe Magheru.

Clădirea Ateneului Român a fost construită între 1886 şi 1888 - după planurile arhitectului francez Paul L. Albert Galleron și la iniţiativa unui grup de intelectuali, în frunte cu dr. Constantin Esarcu, V.A. Urechia și Nicolae Kretzulescu -, fiind destinată manifestărilor muzicale de înaltă ţinută artistică.

Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost ridicată grație fondurilor strânse prin subscripţie publică, inițiativa fiind promovată prin faimosul apel ''Daţi un leu pentru Ateneu!''.

În elaborarea proiectului de construcţie, arhitectul francez Galleron, care fusese recomandat de celebrul Charles Garnier, i-a avut alături pe marii arhitecţi români ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu și Ion Gr. Cantacuzino.

Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor, lucrările fiind începute la data de 26 octombrie 1886. Clădirea a fost inaugurată la final de februarie, în anul 1888.

În 1895, după plecarea arhitectului Albert Galleron, lucrarea a fost continuată de arhitectul Leonida Negrescu, care a executat aripa posterioară a clădirii, folosită mult timp ca pinacotecă.

Clădirea are aspectul unui templu ionic cu şase coloane frontale şi două laterale. Marele hol circular de la intrare este înconjurat de 12 coloane dorice care susţin sala de concerte. Patru scări monumentale în spirală, de tip baroc, din marmură de Carrara, formează balcoane la etajul intermediar şi fac legătura cu sala de concerte acoperită cu cupola decorată policrom şi anexele.

Cupola Ateneului a fost proiectată de inginerul Elie Radu, decoraţiile fiind realizate de italianul Napoleone d'Este şi germanii Kubles, Schwalbach şi Elsner, în timp ce fresca circulară din sala de concerte este realizarea pictorului Costin Petrescu (1872-1954).

Realizată între anii 1933 și 1939, aceasta este lată de 3 metri şi lungă de 75 de metri şi se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepţia locului unde se află scena. Fresca este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României.

În interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 metri, și o înălțime de 16 metri, are 600 de locuri la partere și 52 de loji (în total aproximativ 794 de locuri).

În 1935, la inițiativa lui George Enescu, au fost strânse fonduri pentru construcția orgii de concert, amplasată în fundalul scenei. Orga a fost inaugurate, la 22 aprilie 1939, printr-un concert susținut de Franz Schütz, director al Hochschule für Musik din Viena.

Ateneul a fost consolidat, restaurat și modernizat în perioada 1994-2004 de arhitectele Ana Braniște, Raluca Nicoară și Gabriela Mindu, împreună cu inginerii Dragoș Badea și Silvia Caraman. A fost redeschis în 2005, cu ocazia ediției a XVII-a a Festivalului Internațional „George Enescu”.

La data de 21 martie 2007, pe zidul Ateneului Român a fost așezată o placă care marchează includerea acestui monument pe lista Patrimoniului European, decizie luată cu ocazia Consiliului informal al miniștrilor Culturii din Uniune Europeană, care a avut loc la Berlin pe 13 februarie 2007.


Ateneul Român, imaginea-emblemă a Capitalei


Ateneul Român, imaginea-emblemă a Capitalei
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CAMILA RODELA
05 Dec 2018

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele. (1) DACĂ VREAȚI EX-BACK (2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI (3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS. (4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ (5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL (6) VREI DUMNEAVOASTRĂ (7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI (
ANONIM
05 Dec 2018

SPALARE DE BANI CU 22 FIRME FANTOMA CAPUSA , A LUI LIMBA LATA DE VOLUNTARI
Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.