Dosarul în care compania Hexi Pharma a fost investigată pentru evaziune fiscală ajunge în instanţă la judecată, transmite Digi24.
După o anchetă începută acum aproape doi ani, procurorii anticorupÅ£ie au terminat cercetările ÅŸi au ajuns la concluzia că societatea a prejudiciat bugetul de stat cu mai bine de două milioane de euro.
Societatea este judecată ÅŸi pentru înÅŸelăciune, după ce ar fi vândut către sute de spitale din Å£ară dezinfectanÅ£i diluaÅ£i.
De asemenea, alte două persoane, Victor Panaitescu È™i Attila Erdei, au fost trimise în judecată în acest dosar, fiind acuzate de complicitate la spălarea banilor È™i la evaziune fiscală.
”În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidenÈ›iat în actele contabile operaÈ›iuni fictive de achiziÈ›ii de servicii È™i cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaÈ›iuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat È™i respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relaÈ›ia comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat preÈ›ul bunurilor achiziÈ›ionate).
În acelaÈ™i context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.
Prin aceste demersuri inculpata Sc Hexi Pharma Co Srl a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit È™i 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.
În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro È™i 9.875.717,45 lei, obÈ›inute de acesta din urmă ca urmare a săvârÈ™irii infracÈ›iunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor È™i două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.” - se arată într-un comunicat al DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie.
Nu în ultimul rând, AgenÈ›ia NaÈ›ională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus.
În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile È™i mobile ce aparÈ›in SC Hexi Pharma co SRL È™i altor persoane fizice È™i juridice.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului BucureÈ™ti cu propunere de a se menÈ›ine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Pe de altă parte, DNA a precizat că - față de soția lui Dan Condrea, Ochinciuc Uliana, precum și față de asociata lui Condrea și directoare a firmei Hexi Pharma, Dinu Flori, și Ochinciuc Radu - s-a dispus clasarea dosarului.
Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.