◀ EDITORIAL

Tupeu colectiv contra Colectiv

Robert Veress | 2016-10-30 16:20

Cred că majoritatea celor care au ieșit în stradă după Colectiv sunt dezamăgiți. Într-o mai mare sau mai mică măsură. Pe bună dreptate sau fiindcă aveau așteptări iluzorii, incompatibile cu resursele umane, logistice și economice de care dispune societatea românească.

Pentru mine, cea mai mare dezamăgire sunt uitarea, nepăsarea și chiar batjocura. Faptul că politicienii responsabili de acel dezastru nu doar că nu s-au retras din prim planul scenei, dar nu au nicio apăsare de a vorbi azi, batjocoritor, la adresa „tinerilor frumoși și liberi”, sintagmă terfelită de mercenarii de la Antena 3 în fel și chip. Acești politicieni și „oameni de media” au un tupeu colectiv contra Colectiv demn de un record mondial.

Ieri, s-a dezvelit o statuie și mulți și-or fi zicând că este singurul lucru palpabil cu care națiunea s-a ales de pe urma valului de revoltă iscat de imensa tragedie.

Cred că cel mai bine ne dăm seama ce avem, dacă ne gândim ce n-am fi avut și ce am mai fi avut, dacă nu ar fi existat Colectiv, 30 octombrie 2015.

Am fi avut, și azi, guvernarea Victor Ponta.

Gabriel Oprea ar fi fost tot vicepremier și doctor în drept sau ce-o fi fost el acolo.

Imaginea României în Occident ar fi fost tot mai proastă. Să ai premier și vicepremier urmărit penal, pe lângă președinte al Senatului urmărit penal, pe lângă primari, președinți de consilii județene și prefecți urmăriți penal sau chiar trimiși în judecată sau cu condamnări la activ, arată halucinant pentru orice persoană obișnuită cu normalitatea.

Popescu Piedone ar fi fost tot primarul Sectorului 4 sau chiar al Capitalei.

Nicolae Bănicioiu ar fi fost ministrul Sănătății.

Tolontan și echipa sa n-ar fi început seria de investigații despre infecțiile nosocomiale, continuate cu cele despre dezinfectanții Hexipharma și altele despre dezastrul din sistemul medical, mai mare decât l-ar fi crezut mulți. Dezinfectanții „apă de ploaie” ar fi fost distribuiți și utilizați în spitale, pe scară largă, și în ziua de azi. Nu am parcurs poate nici 1% din drumul necesar pentru vindecarea sistemului de sănătate publică, dar primii pași măcar în direcția bună s-au făcut. Și nu s-ar fi făcut altfel.

Mă îndoiesc că ar fi existat „Radarul pădurilor” și aplicația „Inspectorul pădurilor”, grație cărora s-au raportat și sancționat multe tăieri ilegale de arbori.

Nu sunt deloc sigur că prețul carburanților ar fi fost, anul acesta, tot în jur de 5 lei litrul (și nu 6 lei litrul, ca anul trecut). Sigur că prețul carburanților a scăzut cam în toată Uniunea Europeană, grație contextului mondial, dar în țara noastră a scăzut cel mai mult. Îndeobște, guvernele politice speculează orice ieftiniri, pentru a introduce taxe prin care să colecteze alți bani pentru clientela de partid.

Nu sunt deloc sigur că măsurile de debirocratizare (eliminarea taxelor extrajudicare de timbru pentru cartea de identitate şi cazierul judiciar; simplificarea procedurii de obținere a cazierului, care nu mai e solicitat de la cetăţean, ci instituţiile care au nevoie de el îl solicită direct de la Poliţia Română; eliminarea copiilor legalizate; acceptarea dovezilor de plată trimise online, în cazul amenzilor de circulație; plata taxelor online și cu cardul la ghișeele ANAF; simplificarea obținerii drepturilor sociale; reducerea de aproape zece ori a numărului documentelor necesare accesării fondurilor europene pentru agricultură etc.) și transparentizare a activității instituțiilor publice luate de Guvernul Cioloș, ar fi fost luate și de Guvernul Ponta. Erau măsuri simple, necostisitoare, dar foarte beneficie pentru persoane fizice și juridice, deopotrivă, pe care, dacă și-ar fi propus să le adopte, Victor Ponta și echipele pe care le-a condus (au fost patru la număr) ar fi avut timpul necesar în anii cât au fost „la butoane”.

Victor Ponta e un adept al deschiderii României către parteneriate strategice cu Rusia, China, Turcia, incompatibile cu cele actuale, pe care Guvernul Cioloș le-a consolidat. Or, așa cum arată un recent sondaj de opinie pe care îl prezentăm azi, în PUTEREA, orientarea de politică externă actuală este cea pe care o preferă majoritatea românilor.

Fără a fi un aplaudac al guvernării tehnocrate (în PUTEREA se găsesc destule probe în acest sens) nu pot afirma că toate cele enumerate nu contează, că pot fi expediate în derizoriu, că nu ar face diferența.

Epilog: Duminică, 30 octombrie 2016, Victor Ponta a postat pe Facebook. Nu un mesaj pentru victimele din Colectiv sau rudele acestora, ci o caterincă cu Iohannis.
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DORU
30 Oct 2016

Vid de legi pe N.P.M. + Parlament + concret răspunde
Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.