◀ EDITORIAL

Presa românească, de la Caragiale la Cioran

Ion TELEANU | 2018-05-03 12:46
Presa românească, de la Caragiale la Cioran

Se împlinesc, astăzi, 25 de ani de când Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Stiință și Cultură (UNESCO) a decis ca pe 3 mai să se marcheaze Ziua mondială a libertății presei.

Zi de zi, oră de oră, jurnaliștii din întreaga lume culeg informații pe care le dețin un număr mic de oameni și le transmit către publicul larg. Practic, ziaristica a devenit o literatură la repezeală, scrisă pe un colț de masă, iar jurnalistul este un arhivar al clipei și chiar un scriitor cu un job part-time. În opinia lui Pamfil Șeicaru, “gazetăria este un gen bastard, produs al întâlnirii social-politicului cu literatura”. Presa românească este astăzi scufundată în mocirla societății, nefiind nici mai bună, nici mai rea decât aceasta. Presa este doar oglinda societății românești. O societate măcinată de scandaluri, corupție și promiscuitate, sufocată pas cu pas de mediatizarea excesiva a celor 3 S care guvernează România de 28 de ani: sex, scandal și sânge. Adică tabloidizarea societății prin mass-media. Scandalagii, șmecherii de cartier, pițiponacele și toți neaveniții, au devenit peste noapte vedete de carton care chiar au ajuns să dea lecții celor care încă mai au capul pe umeri.

De ce? Pentru că, toți cei aflați la butoanele societății încearcă să manipuleze opinia publică prin presă! Vorbele despre presă ale lui Caragiale, de acum 100 de ani, sunt de mare actualitate și astăzi: “Nu e de mirat acum că mai toate ziarele noastre de opoziție, începând cu "România" și sfârșind cu gazeta de mode și scandaluri, nu mai au cea mai mică autoritate și că strigătele și vaietele lor prefăcute răsună în deșert”.

S-a ajuns în situația în care, dacă nu citești presa ești neinformat, iar dacă o citești, riscul de a fi dezinformat este foarte mare, din cauza abundenței de informații lansate în spațiul public fără o minimă verificare. Practic, suntem tot în era lui Caragiale: “Ce mai spun gazetele, nene? Mofturi!”. Astfel, presa românească de astăzi, aflată în cea mai mare parte sub controlul unor interese politice, a ajuns la vorbele lui Emil Cioran: “Oamenii politici ai Antichității se înconjurau adesea de filozofi; cei de azi preferă anturajul ziariștilor”. De ce? Pentru că presa te ridică, presa te coboară, dar, potrivit lui Pamfil Șeicaru, “Călimara unui gazetar de luptă nu poate fi umplută cu apa sălcie a amabilităților”!
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.