◀ EDITORIAL

Poate n-ați aflat: poporul român trăiește în veac, nu de azi pe mâine!

Marian Gârleanu | 2018-03-17 09:34
Poate n-ați aflat: poporul român trăiește în veac, nu de azi pe mâine!

Peste spațiul în care își duce crucea de doua mii de ani poporul român au trecut de-a lungul vremilor mii de venetici, ”care cum veniră se făcură, toți o apă ș-un pământ!”

Mulți stipendiați de către înaltele porți vor strâmba din nas la spusele lui Eminescu. De ce? Pentru că nu mai e în trendul așa zis ”progresist”. Ș-aici nu poți să nu-ți amintești de genialul Nenea Iancu care prin vocea lui Cațavencu spunea: ”Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa d-tale, eu voi să ştiu de România mea şi numai de România... Progresul, stimabile, progresul! În zadar, veniţi cu gogoriţe, cu invenţiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiţi opiniunea publică...”. Nu poți să nu rămâi perplex când un vizionar ca I.L. Caragiale este mai actual ca oricând! Dar pe de altă parte mai sunt anumiți băieți ce se vor democrați, dar care privesc România numai  ”ca o pradă”.

Vă rog cu smerenie acum în Postul Mare: nu vă puneți cu apetența, răbdarea, puterea de răzbatere, talentul și trăirea întru Dumnezeu a poporului român! Popor care are ca desert preferat coliva.

În anul 2007, la numai câteva luni de la intrarea României în UE. O fătucă de la o televiziune bruxelleză a venit într-un sat din Moldova și l-a întrebat pe badea Grigore, considerat înțeleptul satului: ”Bade ai auzit că am intrat în Uniunea Europeană, ce părere ai?” La care badea nealterat de politicile de ”coeziune” a emis următorul răspuns: ”Vom vedea noi cum vom ieși și din treaba asta!”

Acest răspuns vine dintr-o istorie de două mii de ani al unui popor care fără voia lui a fost băgat de conducătorii săi vremelnici ba în Imperiul Habsburgic, ba în cel Sovietic, sau în alte combinații catastrofale din care a ieșit tot timpul în pagubă.

Din nenorocire avem cel mai mare exod de populație din lume în timp de pace. Oficial avem 3,5 milioane de compatrioți în diaspora, neoficial sunt aproape 4,5 de români care muncesc din greu pentru o bucată de pâine(dacă îi dăm crezare dnei ministru Intotero, avem chiar 10 milioane de români în diaspora).  Un județ mediu din România cu circa 350-400 mii de alegători înscriși pe listele electorale este reprezentat în Parlament de 2 sau 3 senatori și 8 sau 10 deputați. Știți câți parlamentari îi reprezintă pe cei peste 4 sau 10 milioane de români din diaspora? Fix șase la număr, reieșiți din alegerile legislative din decembrie 2016. Sunt patru deputaţi şi doi senatori. Ați auzit pe vreunul dintre ei să ia cuvântul  sau să aibă vreo inițiativă legislativă pentru cei care i-au votat?

De ce sunt numai șase? Pentru că așa au hotărât toate partidele parlamentare ale României la negocierea din 2016.

Îmi amintesc de vizita din 12 august 2004 al lui Gerhard Schröder, pe atunci cancelar al Germaniei, în localitatea clujeană Ceanu Mare.

Cancelarul s-a recules în fața mormântul tatălui său, fostul caporal Fritz Schröder și a întrebat o bătrânică din sat dacă știe mai multe despre ostașii germani ce-și dorm somnul de veci. Răspunsul nonagenarei a arătat și arată din plin, milostenia și credința acestui popor. ”Da maică, i-am îngropat aici pe toți cu CRUCE! Că doar erau creștini ca și noi”. Cancelarul Schröder a plecat în lacrimi și s-a plecat în fața acestei imponderabile numită smerenie.

Așa arată poporul român ca bătrânica din Ceanu Mare și ca înțeleptul satului Grigore, populația arată ca acei politruci care au negociat că sunt îndeajuns șase parlamentari la câteva milioane de alegători.

Părintele Nicolae Steinhardt spunea din iadul în­chisorilor bolșevice: „Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți!“.

Sunt mulți creștinii care, din păcate, identifică smerenia cu statul în genunchi în fața ocârmuitorilor vremelnici. Smerenia e demnitatea creștină, și nu slugărnicia la cei mari. Datorită acestei sfinte calități pe care o are acest popor  - blagoslovit cu Eminescu, Enescu, Brâncuși, Noica, Eliade și toți sfinții închisorilor comuniste – el trăiește în veac și nu de azi pe mâine.
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.