◀ EDITORIAL

Autobuzele lui Ali Baba - Pandele Firea

Ion TELEANU | 2018-02-26 21:31
Autobuzele lui Ali Baba - Pandele Firea

Edilul șef al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a anunțat recent că s-a încheiat procedura de evaluare a ofertelor pentru licitația privind achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6 de către Primăria Capitalei.

Astfel, municipalitatea va cumpăra autobuze în valoare de 100 milioane euro, respectiv 250.000 euro + TVA per unitate. Primarul Bucureștiului a explicat că această achiziție va duce la decongestionarea traficului din București și își exprimă speranța că tot mai mulți cetăţeni vor alege RATB, din moment ce condițiile vor fi la cel mai înalt nivel. ”Într-un timp scurt sperăm ca toți călătorii să poată să beneficieze de un transport în comun de mare calitate, la nivel european. Este un prim pas major pentru decongestinoarea traficului, pentru că odată cu înnoinrea parcului auto al RATB bucureștenii vor alege aceste mijloace de transport”, a declarat Gabriela Firea. Totodată, ea mai a precizat că după finalizarea contestațiilor vor ajunge și primele autobuze în România, estimând că primul lot de autobuze va ajunge în București în această vară. ”După timpul acordat pentru contestații, vom demara discuții cu câştigătorul licitației încât să avem un grafic: în următoarele 12 luni să vină în ţară primele 300 de autobuze, prima livrare urmând să aibă loc în această vară”, a mai precizat Firea.

În cadrul procedurii de licitație au depuse patru oferte, după cum urmează, în ordine alfabetică:

-KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S

-MAN TRUCK&BUS AG

-MERCEDES BENZ ROMÂNIA SRL

-Asocierea OTOKAR EUROPE SAS – OTOKAR OTOMOTIV VE SAVUNMA SANAYI SA

După evaluarea ofertelor în raport cu criteriile anunțate (50% ofertă tehnică – 50% ofertă financiară), punctajul cel mai mare a fost obținut de oferta depusă de asocierea OTOKAR EUROPE SAS – OTOKAR OTOMOTIV VE SAVUNMA SANAYI SA, care a fost declarată câştigătoare. Practic, oferta câștigatoare este a unei firme din Turcia, iar prețul de adjudecare a unui autobuz este 250.000 euro + TVA. Asta înseamnă că Primăria Capitalei  va aloca 100 de milioane de euro pentru achiziționarea a 400 de autobuze aduse din Turcia. La prima vedere, nu îți poți da seama dacă prețul unui autobuz este mare sau mic. Însă, pe site-urile de specialitate din Turcia  se poate vedea că prețul unui asemenea autobuz este foarte mare. De exemplu, pe site-ul , prețul unui autobuz pe care vrea să-l cumpere edilul Capitalei costă, atenție!, numai 140.000 de euro, adică cu 110.000 de euro mai puțin decât cel din oferta anunțată de Gabriela Vrânceanu Firea. Ca atare, la o primă vedere, Primăria Capitalei ar putea plăți doar 56 de milioane de euro în loc de 100 de milioane de euro, deci aproape la jumătate din suma anunțată, făcându-se astfel o economie de 46 de milioane de euro. Practic, la prețul unui autobuz de 140.000 de euro, din suma de 100 de milioane de euro s-ar putea achiziționa 714 autobuze și nu 400 cât a anunțat edilul șef. Dar, ce mai contează, turcul dă, bucureșteanul plătește!   
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIMUS
01 Mar 2018

Autobuze pe diesel, cand Europa renunta trept la ele ca sunt foarte poluante. Turcia nu mai are unde sa le vand si le luam noi, de fraieri.
Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.