◀ EDITORIAL

Alegerea de după alegeri

Eduard Ivaşcu | 2016-12-15 17:13

A trecut și rândul ăsta de alegeri, PSD s-a reîntors la butoane, o euforie roșie plutește peste țară dar, cu toate astea, Liviu Dragnea nu e pe deplin mulțumit. Parcă ceva lipsește. Asemenea conducătorului de oști care tocmai și-a decimat adversarii - e drept, în alegeri, varianta modernă și mai puțin sângeroasă a bătăliilor medievale -, Dragnea face ochii roată peste câmpul de luptă și nu înțelege de ce, așa victorios și adulat cum este el, nu poate face chiar tot ce vrea. Doar “the winner takes it all”, așa l-a învățat un cântec care i-a marcat tinerețea. Și atunci, dacă e așa, de ce el, victoriosul de la urne, nu poate fi înscăunat sau, mă rog, cum se zice acum, desemnat prim ministru? Ce valoare are o lege, oricare ar fi ea, în fața votului a milioane de oameni? Ce contează o condamnare, chiar definitivă, dacă motivul pentru care ai fost condamnat, respectiv fraudă electorală la referendum, te-a ajutat să devii mai bun și să câștigi acum, iată, fără fraudă, alegerile?

Toate aceste întrebări îl chinuie astăzi, la umbra Cotrocenilor, și nu îl lasă să se bucure pe deplin de victoria zdrobitoare de la urne. El, baronul neaoș de Teleorman, care făcea alergie în campanie la toți cei cu nume „neromânești” – Klaus, Julien si alții asemenea – se împiedică acum din nou de ei, ca de un ciot... O nebunie, pe care nici el și nici partidul, care îl susține unanim și necondiționat, nu o poate cuprinde cu mintea. Nu e democratic, spun tot felul de avocați de ocazie, de care PSD nu duce astăzi lipsă. Ori Dragnea, ori suspendarea, spun șefuleții de prin partid, prea înfierbântați ca să mai aibă și argumente. De la Traian la Klaus, chipul dușmanului a suferit o transformare epică în mintea colectivă a poporului PSD, iar Liviu Dragnea, cuprins de sentimente contradictorii, se simte prins ca într-o menghină. Să se lase purtat de valul de furie care îl cuprinde atunci când se gândește că este atât de aproape de ce și-a dorit, și totuși atât de departe, sau să își urmeze instinctul, viclean și rațional, și să facă acum un pas înapoi pentru a putea face mai târziu doi pași înainte.

Altfel spus, asalt la baionetă împotriva „tiranului” Klaus, în fruntea trupelor pesediste deja stârnite, sau plasarea unei marionete la Palatul Victoria, acceptată și de Cotroceni, dar „păpușată” de mâinile experte ale lui Liviu Dragnea. Grea alegere pentru un învingător! Să instalezi pe altul în scaunul la care ai visat o viață, și pentru care ai dat din coate ca să îți faci loc prin diverse partide, este dureros și poate chiar riscant. Ajunsă în capul mesei, și influențată de unul sau de altul, „păpușii” îi pot veni idei și, cine știe, se poate chiar întoarce împotriva păpușarului. Că așa e în politică, nu e mereu pentru cine se pregătește...
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image


(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.